edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Neposlušnost prema roditeljima

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam jedno pitanje o vezi neposlušnosti prema roditeljima. Da li mi možete analizirati ovo: "Pomagati roditeljima u poslovima. Ne smijemo dopustiti da roditelji sami rade, a mi da samo gledamo i ništa im ne pomažemo".

Jedna konstatacija, na primjer: Danas su mi roditelji cijeli dan čistili stan generalno. I ja sjedila cijeli dan i gledala kako su sami sve očistili. Nisam pristupila u pomoć. Da li je to meni grijeh što nisam ništa pomogla roditeljima dok su sami očistili generalno cijeli stan. Da li to spada za mene u grijeh neposlušnosti prema roditeljima, ili nepoštovanjem prema njima? I da li je to naša dužnost da mi sami pristupimo u pomoć?

U naprijed Vas molim, da mi ovo gore navedeno analizirate? U naprijed hvala.

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Poslušnost prema roditeljima je jedna od obaveza koja se naglašava u primarnim izvorima islama, Kur'anu i hadisu. Brojni su ajeti i hadisi koji ukazuju na ovu obavezu i upozoravaju svakog onog ko se ogluši o nju. Potpuno zanemarivanje i napuštanje brige o roditeljima spada u velike grijehe za koji slijedi kazna još na ovom svijetu.EL-Hakim bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Za svaki grijeh Allah kaznu odgađa, od nje šta hoće, za drugi svijet, osim zanemarivanje i napuštanje brige o roditeljima, za to Uzvišeni Allah kažnjava počinioca još na ovom svijetu, prije (njegove) smrti.“ Poslušnost prema roditeljima se iskazuje na više načina. Jedan od tih načina jeste da im pomažemo u njihovim poslovima i obavezama. Kako i koliko ćemo ih pomagati zavisi od brojnih faktora i okolnosti. Za konstataciju koju tražite da analiziramo možemo reći da je općenita i načelno tačna, međutim za konkretni sud o nekom slučaju trebaju se znati okolnosti i mogućnosti sudionika jer nekada djeca nisu u stanju da pomognu roditeljima u njihovim poslovima zbog specifičnosti i težine posla i sl. Konkretno u vašem slučaju ne znamo da li je postojao neki opravdan razlog zbog kojeg niste pomogli roditeljima u čišćenju stana. Ako nije postojao onda ste pokazali jedna vid nepoštivanja prema roditelja, a koliki je to prijestup zavisi i od toga kako su oni to prihvatili. Da li su bili ljuti na Vas zbog takvog Vašeg ponašanja ili su Vas možda drage volje poštedili tog posla? Prema tome, situacija je ta koja određuje da li ste se ogriješili. Općenito smatramo da nije uredu da besposleno sjedite dok vaši roditelji rade. Trebali ste im ponuditi pomoć i insistirati na tome.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH