Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Nadijevanje imena i promijena imena

    PITANJE:

    Esselamu alejkum

   Posljednje vrijeme sve češće vidim imena naših imama i hafiza poput Elvir, Alen, Ermin itd. Kada se moj prijatelj upisivao u Gazijinu medresu, u ratu, 94/95., morao je promijeniti ime Vernes u Enes. sada međutim nema nikakve selekcije. Šta onda možemo očekivati od običnih ljudi. Sada vas direktno pitam: Da li su imena Elvir, Ermin, Alen i sl. islamska?

   Ko bude imao kibura koliko zrno gorušice, neće ući u Džennet. Ako Islamska zajednica nema samokritčènosti da riješi situaciju u svojim redovima, onda nije u stanju da  se ponizi pred Allahom i da prizna svoju grešku. 

    ODGOVOR:

    Nema sumnje da je pitanje nadijevanja muslimanskoj djeci muslimanskih imena izuzetno važno. Međutim, ne može se samo na osnovu imena vršiti selekcija djece prilikom upisa u medresu i sl. kako se sugeriše u pitanju. Ne vjerujem da je neko prisilio Vašeg prijatelja da promijeni ime Vernes u Enes. Niko nikoga ne može prisiliti da promijeni ime. Tradicionalna muslimanska imena su općepoznata, a i zapisana su u nekim djelima sa tom tematikom. Neka netradicionalna i nekonvencionalna imena su svojom raširenošću i dugotrajnom upotrebom na neki način pomuslimanjena budući da ih nadijevaju svojoj djeci uglavnom muslimani. Takva su imena npr. A/E/rmin, Elvir, i sl., budući da im korijen nije ni arapski, ni turski ni perzijski.

     Što se tiče imena Alen (sa ajnom kao prvim slovom), ono je arapsko i znači: javno, obznanjeno, što se može vidjeti u rječniku arapskog jezika, mada ga Arapi ne nadijevaju svojoj djeci, a susrećemo se snjim kod nemuslimana. Bitnije je od imena to kako se osoba ponaša, šta radi, kakav joj je moral, vjerovanje, ibadet. Ime jeste važno, ali ipak ne čini suštinu opredjeljenja osobe. Koliko samo ima Muhammeda, Hasana, Husejna, Aiša, Hatidža koje sa islamom nemaju ništa osim imena. No, naravno to ne znači da umanjujemo važnost nadijevanja lijepih, tradicionalnih muslimanskih imena. Naprotiv, snažno apelujemo na roditelje da svojoj djeci nadijevaju lijepa islamska imena po kojima će biti prozivani i na ovom i na budućem svijetu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH