Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Brijanje glave novorođenčetu

    PITANJE: 

    Selam alejkum!

    Inša Allah uskoro trebam dobiti prinovu pa me zanima slijedeće: da li je neophodno brijati glavu dijetetu da bi se odredila težina kose kako bi se podijelila sadaka, odnosno zna li se neka uobičajena težina u gramima zlata koja se može podijeliti kako bi se izbjeglo brijanje glave maksumu?

    Znam za običaj da se novorođenčetu prouči ezan, a da li se tom prilikom i zvanično daje ime djetetu, pa me zanima više detalja o ovom običaju i kako ga pravilno sprovesti?

    Da vam Allah da svako dobro i nagradi Vas za odgovore!

    ODGOVOR:

    Nije neophodno da obrijate glavu novorođenčetu posebno ako postoji bojazan od infekcije ili nekog drugog razloga. Sani procijenite kada se dijete rodi koliko otprilike iznosi težina njegove kose i podijelite u tom iznosu, odnosno vrijednosti sadake.

    Ne rađaju se sva djeca sa istom količinom i gustoćom kose, pa prema tome nema fiksirane težine. Dovoljna je približna procjena.

    Što se tiče imena, može te ga dati i ranije, ali se obično ozvaničava činom učenja ezana na desno i ikameta na lijevo uho djeteta, sedmi dan po rođenju. Ako bi se to učinilo i ranije, odmah po rođenju ne bi smetalo. Preporučujem Vam da to obavite sa imam, a on zna kakva je procedura i običaji u vezu tog lijepog čina.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH