A+ A A-

Direktor Vakufske direkcije u ramazanskoj posjeti Gracu

  • 0101

U ozračju blagodatnog mjeseca Ramazana neke stvari i događaji imaju posebnu dimenziju i doživljaj. Nešto što je predmet čulnog ili stvari našeg unutrašnjeg osjećaja van mjeseca posta podvodi se uglavnom pod uobičajeno. Međutim,kako je mjesec Ramazan nadasve poseban, tako i čovjek okrenut poboljšanju sebe u istom, ljepotu posta doživljava ličnom ali i zajedničkom srećom.  Ibadeti, pomaganja bližnjeg i općenito drugog,mukabele, zajednički iftari i sehuri. Iftari u domu porodičnom ili pak na drugim mjestima donose neopisiv smiraj i zadovoljstvo nakon još jednog dana posta.

Grad Grac u Austriji iz godine u godinu, sve naglašenijim prisustvom i djelovanjem Bošnjaka u istom, teži da ostvari atmosferu ramazansku koju su srednjovječne ili starije generacije ponijele iz svojih rodnih mahala i gradova Bosne i Hercegovine.

Ovdje rođenim Bošnjacima je to potrebno da to osjete i ponesu tradiciju dalje.

Upravo jedna od ramazanskih večeri u Gracu je vrijedna pažnje jer nam je donijela osjećaj ličnog i zajedničkog zadovoljstva.

U petak naveče, 24.5.2019 godine, vakifi IKC džamije u Gracu koji trenutno djeluju kao Kulturni krug muslimana Štajerske su u Minas Halle priredili za prijatelje i džematlije iftar i zajedničke ibadete. Gosti iftara su bili između ostalih odbornici i džematlije džemata „Bošnjak“ Grac, džematlije iz albanskog džemata, ali i gosti iz džemata Kapfenberg i Klagenfurt.

Više od 300 osoba je zajedno iftarilo i skupnim ibadetom dočekalo ponoć. Još jednom se pokazala sinergija zajedništva džemata i Islamske zajednice.

Učenje Kur ana Časnog hafiza Davuda Efendića, izvođenje ilahija svršenice medrese Merdije Šišić i nadahnuto predavanje posebnog gosta dr.hfz. Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, su izazvale istinsku emociju među brojnim slušaocima. Dr.hfz.Zajimović je nadahnutim kazivanjem potakao na razmišljanje o dosezima milosti Allaha (dž.š.) koja prigrli duše postača koji se u potpunosti predaju ovom ibadetu. Podsjetio je na važnost dove u blagodatnom vremenu. Vakifima Bošnjacima u Gracu je poručio da umoljavaju Gospodara Svjetova dovom postača da otkloni nepravdu koja im je nanesena. On je takođe u svom obraćanju ukazao na trenutačne izazove s kojima se susreće Bošnjaci posjednici nekretnina posebno u manjem bh.entitetu i obligatnosti da se ne dozvoli indolentnost i olahko gubljenje brojnih zemljišnih nekretnina u ovom entitetu.Njegov apel se posebno odnosio na Bošnjake vlasnike zemljišnih parcela koji žive ovdje ili su razasuti po cijelom svijetu.

Velika pohvala ide odboru i aktivistima koji su se trudili da tokom iftara bude svakom ukazana neophodna pažnja. Imami Ibrahim ef. Čikarić i Ibrahim ef. Šišić su moderirali program i predvodili ibadetske sadržaje u ovoj ramazanskoj noći.