Promo banner

A+ A A-

Održan drugi ciklus seminara „Snaga porodice“

  • 0101

Od 18. do 20. januara 2019. godine, održan je trodnevni seminar sa radionicama pod nazivom „Snaga porodice“ u hotelu „Sarajevo“ u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjela za brak i porodicu i organizacije World Vision BiH. U ulozi predstavnika muftijstava i medžlisa učesnici seminara bili su imami, muallime, koordinatorice za brak i porodicu i vjeroučitelji/ce.

Na otvaranju seminara učesnicima su se obratile dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove i mr. Nikica Lubura-Reljić, glavna koordinatorica projekta ispred World Visiona BiH te Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Dr. Malkić je upoznala učesnike sa projektom „Snaga porodice“ i istakla da je ovo drugi ciklus seminara koji je organiziran za edukaciju voditelja radionica na muftijstvima, a mr. Reljić je ukratko predstavila rad organizacije World Vision, izložila program seminara i dalja očekivanja vezano za realizaciju ovog projekta.

Seminar je otvorio Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovog seminara u okviru projekta „Snaga porodice“, potom naglasio potrebu aktivnijeg učešća svih uposlenika Islamske zajednice u afirmiranju i promoviranju porodičnih vrijednosti i odgovornog roditeljstva zbog dobrobiti naših najmlađih ali i svih članova porodice.

Cilj seminara „Snaga porodice“ bio je usvajanje nove metodologije koja podrazumijeva rad sa porodicama, odnosno, bračnim parovima kako bi im se pomoglo u oblikovanju pristupa i pronalaženja adekvatnih odgovora na izazove i pitanja s kojima su suočeni kao supružnici i roditelji.

Radom u radionicama i interaktivnim pristupom seminaru svakom učesniku je pružena prilika da iznese svoje doživljaje i iskustva iz prošlosti i nade za budućnost te da svoj doprinos kvalitetu i uspješnosti seminara. Učesnici su pokazali veliki interes za rad u grupama i razmjenu iskustava sa područja na kojima djeluju. U kratkim osvrtima kraju seminara učesnici su izrazili zadovoljstvo učešćem i saglasili se u zaključku da je seminar bio prilika za usvajanje novih saznanja vezano za savremeni pristup radu sa porodicama te da će nove ideje i metodologiju primijeniti u radu sa porodicama na lokalnom nivou. Na kraju seminara učesnicima su dodijeljeni certifikati.

Ovim seminarom završena je edukacija za voditelje, odnosno, kompletirani su timovi voditelja radionica na muftijstvima, a u narednom periodu planirano je da se u okviru projekta „Snaga porodice“ održe seminari sa radionicama u svim muftijstvima u Bosni i Hercegovini.