Promo banner

A+ A A-

Savjetovanje koordinatorica za brak i porodicu - “Misija i profesija“

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH - Odjela za brak i porodicu od 12-14. oktobra 2018. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi održano je savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu pod motom „Misija i profesija“. Na savjetovanju je bilo prisutno 90 koordinatorica iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Švedske, Norveške i Francuske.

Na otvaranju Savjetovanja koordinatoricama se obratio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović. U svom obraćanju direktor Abdibegović izrazio je zadovoljstvo organiziranjem III savjetovanja za koordinatorice, ukazao na pomake koji su vidljivi na terenu vezano za aktivnosti koordinatorica, obećao podršku u unaprjeđenju angažmana koordinatorica te ukazao na perspektive u radu koordinatorica kroz uključivanje u muallimski rad u mektebima kao i dodatno učešće u džematskim aktivnostima.

Ispred Odjela za brak i porodicu program Savjetovanja i planove za naredni period  koordinatoricama je izložila  dr. Safija Malkić. Izlagači u prvoj sesiji bili su: dr. Mustafa Prljača koji je predstavio Zbornik radova sa II Konferencije o porodici „Muslimanska porodica: roditeljstvo – podrška i izazovi“; prof. dr. Eldin Mehić govorio je o fertilitetu kroz prizmu socio-ekonomskih odrednica; prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić o promociji i stimulaciji majčinstva i prim. dr. Fatima Ćurić-Ljevaković o kontroli ženske reproduktivne uloge i nekropolitici. U drugoj sesiji o doprinosu muallima u radu medžlisa govorio je Dževad ef. Hadžić, o trodecenijskom muallimskom radu u medžlisu Mulaima Omić, o potrebi ravnoteže i usklađenosti porodičnog i profesionalnog života prof. Naida Hota i o medijskoj prezentaciji aktivnosti koordinatorica Alma Hadžić. Koordinatorice su pokazale veliki interes za teme i izlaganja na savjetovanju te su nakon sesija uzele učešće u diskusiji sa izlagačima od kojih su dobile i konkretne preporuke za budući rad i angažman iz domena Odjela za brak i porodicu .

U subotu poslije podne za koordinatorice je organiziran izlet na Trebević i vožnja žičarom te druženje u hotelu „Pino Nature“.

Zapažanja i prijedlozi koje su koordinatorice iznijele tokom diskusija vezano za njihov radno-pravni status kao i zaključci sa savjetovanja bit će upućeni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao integralni dio Izvještaja sa III Savjetovanja za koordinatorice za brak i porodicu.