Promo banner

A+ A A-

Rijaset u saradnji sa BBI bankom i partnerima: Hiljadu ramazanskih paketa za povratničke porodice

  • 0101

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa BBI bankom i partnerima: BBI Real Estateom, Klasom i EuroAsfaltom i ove godine nastavlja sa već tradicionalnom humanitarnom akciju podjele paketa hrane i higijenskih sredstava za hiljadu povratničkih porodica u Bosni i Hercegovini. Paketi su podjeljeni povratnicima u Kupresu, Livnu, Duvnu, Glamoču, Prnjavoru, Bosanskoj Gradišci, Kotor Varoši, Rogatici, Žepi, Višegradu i Rudom.

Ukupna vrijednost donacije je 80.000 konvertibilnih maraka, a riječ je o paketima koji, između ostalog, sadrže brašno, ulje, šećer, kafu i ostale slične životne namirnice i higijenska sredstava.

„U toku mubarek mjeseca ramazana Islamska zajednica u suradnji sa bh. kompanijama pokazuje brigu za naše ljude koji su slabijeg imovnog stanja. Želimo olakšati post u mjesecu ramazana. Pripremili smo bogat paket koji će vjerujem dobro doći povratnicima.Ovim Islamska zajednica želi nastaviti saradnju sa našim kompanijama u zajedničkoj pomoći ljudima kojima je potrebna pomoć" – rekao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Hamed Efendić.

BBI banka u temeljima svoje korporativne kulture ima ugrađenu brigu za društvo u kojem posluje, i kroz različite projekte nastoji dati pozitivan učinak na društvo.

„Sretni smo da smo i ove godine u prilici da obradujemo povratničke porodice. Mjesec ramazan je divna prilika da pokažemo suosjećajnost za druge. Nadamo se da će ova akcija koju provodimo sa Rijasetom Islamske zajednice kao i partnerskim kompanijama na ovom projektu uljepšati ramazanske i bajramske dane za ovih hiljadu porodica, te da će ovaj primjer slijediti i druge kompanije u našoj zemlji“, izjavio je Dino Selimović, direktor marketinga BBI banke.

Jedna od povratnica koju je posjetio humanitarni konvoj Rijaseta islamske zajednice i BBI banke i partnera je Pemba Kulovac koja je bila među prvim povratnicima u Rogaticu.

„Živim sa jednom kćerkom, muž mi je poginuo i imamo samo malu penziju kao izvor prihoda. Iako kćerka govori tri jezika nema posla, pa mi pomaže oko bašte i tako se snalazimo. Bilo nam je teško na početku vratiti se ali sada je dobro hvala Bogu“, govori Pemba koja zajedno sa svojim komšinicama pomaže i u održavanju džamije.

Njen komšija 83-godišnji Galib Pezić vratio se u rodnu Rogaticu sa suprugom 2000. godine.

„Živimo od penzije pa je ova pomoć dobro došla. Drago nam je da nas neko posjeti i s nama porazgovara, hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji“, kaže Galib.

Munira Tantula ostala je bez oboje djece, sina je izgubila 1995. godine, a prije nekoliko godina umrla joj je i kćerka u 55. godini života.

 „Imam dvoje unučadi od kćerke i oni me posjećuju. Svako dobro želim svima koji su nas se sjetili u ovim mubarek danima“, kaže Munira, dodajući kako joj je nakon gubitka sina jedina želja bila da se varti svojoj kući.