Promo banner

A+ A A-

Seminari za omladinu u Austriji i posjeta Islamskoj zajednici Mađarske

  • 0101

U periodu od 31.05 do 2.6. stručni saradnici iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jugo i Medina Mehmedović Mulalić posjetili su bošnjačke džemate u Austriji gdje su se sastali sa mladima iz džemata i zajedno sa trenerom Valdetom Peštalićem realizirali jednodnevne seminare za mlade.

U Austriji u džematu Gazi Murat – beg Štajer i Islamskom kulturnom centru džemat Klagenfurt 31. 5. i 1.6. održani su seminari za mlade iz navedenih i susjednih džemata. Na seminarima je mladima predstavljen koncept projekta formiranje Mreže mladih u dijaspori te istaknuta važnost organizovanog rada sa mladima kroz naše džemate u svim dijasporalnim zajednicama. Cilj ovog projekta je i sistemsko rješavanje organizovanja mladih kroz džemat i pokretanja novih i inovativnih projekata čiji će pokretači i realizatori biti mladi a u saradnji sa imamima i džematom. Seminar je bio interaktivnog karaktera gdje su mladi dobili priliku da iznesu svoja viđenja cijelog projekta te svoje ideje i potrebe. Trener konsultat Valdet Peštalić je prisutne na seminaru proveo kroz jedan set radionica koje će mladima biti od koristi u budućem planiranju i realizaciji aktivnosti.

Nakon Austrije organizovana je posjeta novoformiranoj Islamskoj zajednici Bošnjaka u Mađarskoj. Uprava za vanjske poslove i dijasporu je prošle godine prvi put registrovala Islamsku zajednicu Bošnjaka u Mađarskoj u gradu Šiklošu gdje se nalazi i jedinstvena džamija iz Osmanskog perioda stara preko 400 godina, a koju je prema historijskim navodima sagradio Malkoč-beg. Danas se džamija koristi kao muzej sa stalnom postavkom i za obavljanje džuma namaza. Uprave za vanjske poslove i dijasporu je organizovala iftar za džematlije iz džemata Harkanja i Šikloša te je nakon dužeg vremena klanjana i teravija. Nakon teravije razgovarano je o prioritetima i izazovima džematlija ovog novoformiranog džemata u Mađarskoj.