Promo banner

A+ A A-

„Dan džamija i džemata“: Održana tribna u Velikoj Kladuši, u četvrtak tribina Počitelju

U Velikoj Kladuši održana javna tribina „Dani džamija i džemata“

  • 0101

Medžlis IZ Velika Kladuša bio je domaćin javne tribine “Dani džamija i džemata“na Starom gradu.

Prije početka javne tribine, Jasmin ef. Bajraktarević prisutne je počastio prelijepim glasom i učenjem odlomka iz Kur'ana.

Govornici na javnoj tribini bili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Velikoj Kladuši, mr. Ismet ef. Mustedanagić, Bahrudin ef. Čolo iz Odjela za džemat, imame, organizaciju i razvoj vjerskog života, kao i šef Odjela za hatabet, vaz i misijsko djelovanje, Meho ef. Šljivo.

Glavni imam, mr. Ismet ef. Mustedanagić govorio je na temu „Historijski aspekt razvoja džemata Velika Kladuša“, dok su gosti govorili o temi javne tribine „Jedinstvo džemata, vjerska odrednica“.

Kroz manifestaciju Dani džemata i džamija, želi se prepoznati potencijal i resurs koji se mogu staviti u pogon prvenstveno radi očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida.

Tribina i u Počitelju

U okviru manifestacije „Dan džemata i džamija“ i 43. manifestacije „Dani mevluda i zikra“ u Počitelju će u četvrtak 26. aprila 2018. godine biti otvorena izložba fotografija „Bjeline Počitelja“ autora Ismeta Lete sa početkom u 18:30h. Također, istog dana sa početkom u 19:00h održat će se tribina „Dvadeseta godišnjica obnove rada u džematima“ na kojoj će učešće uzeti muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, direktor Upravo za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović te v.d. glavni imam MIZ Čapljina Adem-ef. Šuta.

Treba dodati da će u okviru ove tribine biti prikazan i film „Počitelj“ autora Mensuda Medara.