Promo banner

A+ A A-

Trodnevni seminar za mlade u Travniku

  • 0101

Uprava za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade u saradnji sa Kancelarijom reisu-l-uleme organizovala je Drugi predramazanski susret reisu-l-uleme sa mladima, koji je održan od 20. - 22. aprila 2018. god., u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku

Ovogodišnjem susretu prisustvovalo je 140 mladih, predstavnika i koordinatora "Mreže mladih" svih muftiluka i mešihata lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tema Drugog predramazanskog susreta Reisu-l-uleme sa mladima bila je 'Mladi – nova snaga i nada džemata''. Trodnevni programa realiziran je kroz tri sesije u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese, dok je jedan dio drugog dana susreta bio rezervisan za obilazak znamenitosti i posjetu Vlašiću.

Prvog dana susreta za 140 mladića i djevojaka i koordinatora ‘’Mreže mladih’’ upriličeno je druženje sa dr. Safija Malkić, stručnom saradnicom u Odjelu za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i doc.dr. Enes-ef. Svrakom šefom Odjela za mektebsku nastavu i mlade Rijaseta. Edukativni dio susreta obuhvatao je aktuelne teme poput: "Mladi, sudionici vjerskog i društvenog života u džematu", "Mogućnosti znanja u postfaktičkom dobu", "Mladost; percepcija i vizualizacija budućnosti", te teme koje se dotiču omladinskog aktivizma općenito i konkretnog projekta Mreža mladih. Predavanja o ovim temama su održali istaknuti vjerski službenici poput mr. Nusret ef. Abdibegovića, dr. Enes ef. Svrake, dr. Safije Malkić, dr. Ahmet ef. Adilovića, mr. Sulejman ef. Čelikovića, Remzija ef. Pitića, Miralem ef. Babajića i student Fakulteta islamskih nauka Ali Drkić.

U svom obraćanju mr. Nusret ef. Abdibegović direktor Uprave za vjerske poslove, mladima je govorio o temi "Mladost: percepcija i vizualizacija budućnosti", s posebnim osvrtom na potencijale u našim džematima i radu na ojačanju veze između Islamske zajednice i omladine kako bi se naša omladina lakše sačuvala svih pošasti današnjice. Tokom susreta mladima se obratio i mr. Sulejman ef. Čeliković, glavi imam MIZ Kakanj s posebnom imaginarnom prezentacijom današnje omladine koja je primjer aktivnosti u svojim džematima. Sadržanost teme o kojoj je pričao glavni imam MIZ Kakanj ogleda se i u samom nazivu teme:"Mladi- sudionici vjerskog i društvenog života u džematu."

Tema koja je posebno izazvala pažnju mladih bila je tema "Mogućnost znanja u postfaktičkom dobu"o kojoj je govorio Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Poslije izlaganja svakih od navedenih tema mladi su imali priliku da iznesu svoja mišljenja i da daju prijedloge za nastavak sličnih okupljanja, od kojih su neke odmah i usvojene. Izuzetno pozitivna atmosfera puna ideja i inovativnosti krunisana je i izletom na Vlašić. Šetnja i prelijep eksterijer uz večeru u hotelu Pahuljica dodatno je doprinio zbližavanju tokom trodnevnog druženje članova Mreže mladih. Po povratku u medresu mladi su mogli uživati u programu koji su izveli studenti FIN-a u Sarajevu. Posljednjeg dana Susreta upriličena je prezentacija projekata Mreže mladih i druženje s generalom Atifom Dudakovićem.

Posebno je bila upečatljiva poruka Armina Čuste, aktiviste mreže mladih iz Bugojna. On je u svom izlaganju pozvao mlade da akcenat stave na Bošnjake koji žive u Prijedoru, Bosanskoj Gradišci, Vlasenici, Rudom, Kotor-Varoši, ali i našem Sandžaku i Hrvatskoj.

- Približimo Krajinu, Posavinu, Hercegovinu našoj centrali-našem glavnom gradu Sarajevu.’’ poručio je Čusto.

Na kraju susreta dodjeljene su nagrade trojici prvoplasiranih na konkursu za najsadržajniju hutbu o temi "Međumuslimanski dijalog i razumijevanje". Nagrade su uručene Ejub ef. Veliću, imamu džemata Briješće u Sarajevu, Muhidin ef. Musi, imamu džemata Brestovsko u Kiseljaku i hfz. Maid ef. Ibrahimoviću, imamu džemata Solubunar u Sarajevu.

Zbog spriječenosti da lično prisustvuje susretima, Reisu-l-ulema dr. Husejn ef. Kavazović uputio je poruku mladima okupljenim na Drugim predramazanskim susretima mladih u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.