A+ A A-

Zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić na Skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

  • 0101

U subotu, 21. aprila 2018. godine, u Oslu je održana sjednica Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Skupštine Ahmed Lindov, a prisutni su bili delegati iz svih krajeva Norveške. Islamska zajednica je ovom prilikom bila počašćena prisustvom zamjenika reisu-l-uleme Husein-ef. Smajića, šefa Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur-ef. Pašalića, potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića i ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarevića.

Na sjednici su tretirani i usvojeni izvještaji o aktivnostima u 2017. godini, završni račun 2017. godine, te budžet za 2018. godinu. Na dnevnom redu je također bilo i usklađivanje Statuta IZB u Norveškoj sa Pravilnikom o dijaspori i Emanet fond. Ove tačke su također bile predmet plodonosnih diskusija i iste su na kraju usvojene.

Delegatima džemata iz cijele Norveške se obratio zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić izražavajući svoje oduševljenje konstruktivnim i otvorenim diskusijama i radom skupštinskih delegata. Također je istaknuo zadovoljstvo sa činjenicom da predstavnici džemata i Islamske zajednice generalno ljubomorno čuvaju jedinstvo i centralizirano uređenje Zajednice.   Zamjenik reisu-l-uleme je pohvalio kreativnost i angažiranost imama na čelu sa glavnim imamom. Razlog za to je činjenica da je Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj postala prepoznatljiva po dobroj organiziranosti i po aktivnostima sa omladinom, kao i aktivnostima na polju dijaloga kako na nacionalnom tako i na europskom nivou.

Delegatima se poslije obratili i šef Odjela za bošnjačku dijasporu, Potpredsjednik i Ambasador.

Delegacija Rijaseta je isti dan otputovala avionom iz Osla u Stavanger, na zapadnoj obali Norveške, gdje se isti dan navečer sastala sa Bošnjacima džemata Stavanger, a sutradan nastavili put do džemata Haugesund i Bergen, gdje su također imali srdačan doček i korisne razgovore sa tamošnjim Bošnjacima.