Promo banner

A+ A A-

Završena Edukacija za imame i muallime „Islamske vrijednosti: Brak - lični i porodični život“

  • 0101

U okviru planiranih aktivnosti Uprave za vjerske poslove - Odjela za brak i porodicu a po preporuci reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića od 6. do 8. marta 2018. godine u CLPU u Sarajevu organizirana je Edukaciju za imame i muallime na temu „Islamske vrijednosti: Brak – lični i porodični život“. Na Edukaciji je bilo prisutno 29 imama i 16 muallima sa područja svih muftijstava u Bosni i Hercegovini. Na otvaranju Edukacije učesnicima se, ispred organizatora, obratio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović i sekretar Centra za dijalog Vesatijja te dr. Safija Malkić ispred Odjela za brak i porodicu u svojstvu moderatora Edukacije. Direktor Abdibegović je naglasio potrebu za organiziranjem sadržaja koji će doprinijeti u sagledavanju stanja u džematima i medžlisima i kvalitetnijem i odgovornijem pristupu i radu imama i muallima na unapređenju pitanja braka i porodice.

Zbog interaktivnog pristupa Edukaciji učesnici su bili podijeljeni u šest radnih grupa čime se doprinijelo efikasnosti u prezentiranju planiranih sadržaja i učinkovitosti i kvaliteti radionica i ukupnoj uspješnosti Edukacije. U okviru tri sesije izlaganja sa radionicama imali su profesori sa Fakulteta islamskih nauka: prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Mustafa Hasani, doc. dr. Dina Nadarević-Sijamhodžić, prof. dr. Amel Alić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Dženana Kuluglija, psihologinja u KJU "Porodično savjetovalište " i doc. dr. Elvira Duraković-Belko, psihologinja u Odjelu za podršku svjedocima Tužilaštva Kantona Sarajevo. Upriličeno je i druženje sa uglednim advokatom iz Sarajeva Arminom Mušijom, koji je svoje dvodecenijsko iskustvo i praksu u brakorazvodnim parnicama podijelio sa učesnicima Edukacije. U posljednjoj sesiji Edukacije predstavnici grupa izložili su osvrt na Edukaciju i iznijeli prijedloge za unapređenje pitanja braka i porodice shodno iskustvu i stanju u njihovim džematima i medžlisima. Nakon završne diskusije učesnika u prisustvu i uz učešće uposlenika Uprave za vjerske poslove učesnicima su uručeni certifikati. Imami i muallime su izrazili zadovoljstvo prisustvom na Edukaciji te iznijeli zaključak o potrebi organiziranja sličnih edukacija na nivou medžlisa.

Ispred organizatora, Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Centra za dijalog Vesatijja najavljen je nastavak Edukacije u dugoj polovini 2018. godine.