Promo banner

A+ A A-

Počeo seminar "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu"

  • 0101

Uprava za vanjske poslove i dijasporu u saradnji sa Specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH (EUSR) potpisala je ugovor o realizaciji projekta "Prevencija radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu kod mladih" koji podrazumijeva trening – seminare za 25 imama/mualima.

Projektom je predviđeno da se prvi trening – seminar za imame/mualime - edukatore na temu prevencije radikalizma i ekstremizma održi 20-21.02.2018, u Sarajevu u prostorijama Centra za lično i profesionalno. Danas, s početkom u 10:30h, počeo je seminar "Prevencija i suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu", koji je otvorio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić. Medina Mehmedović-Mulalić iz Uprave je upoznala prisutne o programu seminara i predavačima.

Na dvodnevnom seminaru učesnicima će predavanje održati univerzitetski profesori i analitičari: doc.dr. Sead Turčalo, doc. dr. Edina Bećirević, dr. Senija Tahirović, Aida Ganović, Muhamed Jusić, Azra Ibrahimović i Medina Mehmedović-Mulalić.

Cilj projekta je uspostavljanje sistema prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizma u raznim područjima BiH, posebno onih koji imaju povećani rizik od pojave radikalizacije koji može dovesti do nasilnog ekstremizma. Ovo će se pokušati uraditi kroz gradnju otpornosti lokalnih zajednica, s posebnim fokusom na mlade ljude, a kroz uspostavljanje jedinstvene mreže djelovanja i kanala komunikacije.

"Ono što smo primijetili, noseći se s ovim izazovom jeste to da ideološko redukcionističko i isključivo tumačenje vjere predstavlja samo jedan od mobilizirajućih faktora zbog kojih se mladi okreću nasilnim grupama... Ako budemo kod naše djece razvijali kritičko mišljenje, empatiju, solidarnost, otvorenost i tolerantnost mi ulažemo u našu budućnost u kojoj neće biti mjesta za retrogradne ideologije, mržnje i sukobe. Posebno mi je drago što ovaj projekat radimo uz podršku Evropske unije", kazao je, između ostaloga, direktor Čolić.

(Preporod.com)