Promo banner

A+ A A-

Održan sastanak sa koordinatorima „Mreže mladih“ Islamske zajednice

  • 0101

U Sarajevu je 07. februara 2018. godine održan radni sastanak sa koordinatorima za rad s mladima na nivou muftijstva i mešihata Islamske zajednice. Organizator sastanka bila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade, a sastanku su prisustvovali i direktor Uprave Nusret-ef. Abdibegović i šef Odjela Enes-ef. Svraka.

Tokom sastanka razmatrano je više tačaka u okviru kojih se razgovaralo o značajnim pitanjima koja se odnose na aktivnosti i rad s mladima. U uvodnom dijelu sjednice prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta i uputio riječi podrške te važne instrukcije i korisne savjete u pogledu rada s mladima.

Sastanak je upriličen u povodu analize realizovanih aktivnosti i projekata u 2017. god., i u tom pogledu prisutni su razmijenili važne informacije i čuli korisne ideje koje mogu koristiti u svom radu.

- Iz diskusija je primjetno da se rad sa mladima kreće uzlaznom putanjom, te da su aktivnosti i projekti bili vrlo raznovrsni i sadržajni, što se moglo zaključiti i iz kratkog predstavljanja plana rada i dogovora o aktivnostima u 2018. godine. Prisutni predstavnici mešihata i muftijstava su predstavili uspostavljenu „Mrežu mladih“ na nivou medžlisa i džemata, te je konstatovano da je potrebno taj proces dovesti do kraja, istaknuto je iz Uprave za vjerske poslove.

Također, kako je naglašeno, konstatovana je i potreba za organizovanjem, uvezivanjem projekata i aktivnosti „Mreže mladih“ na nivou Rijaseta, odnosno muftijstava, medžlisa i džemata, te naglašena praznina djelovanja kod srednjoškolske i fakultetske omladine. Učesnici radnog sastanka su se dogovorili o intenzivnijoj međusobnoj saradnji i razmjeni iskustava na ovom planu.

Potvrđena je i spremnost Rijaseta Islamske zajednice za pružanje materijalne pomoći određenim projektima koji će se realizovati kroz sve nivoe Zajednice. Posebno se razgovaralo o predstojećem susretu Reisu-l-uleme sa mladima koji je planiran da se realizuje od 20. - 22. aprila u Travniku. Održani sastanak je pokazao visok stepen dostignutog nivoa rada s mladima koji će se unaprijediti u predstojećim predramazanskim danima i periodu koji slijedi poslije ramazana, ljetni raspust.

Zaključeno je da je sastanak bio vrlo konstruktivan i koristan, te da je potrebno na godišnjem nivou imati više sastanka ove vrste, da mlade treba okupljati, organizovati, uključiti u aktivnosti džemata, sa njima razgovarati, osluškivati njihove ideje i prijedloge, usmjeravati i podržavati u realizaciji aktivnosti, te da je rad s mladima misija koja je obaveza Islamske zajednice i koja, dugoročno gledajući, može polučiti prepoznatljiv uspjeh.