Promo banner

A+ A A-

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat IZ u Hrvatskoj

U utorak, 14.11.2017./25.2.1439., delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posjetila je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Delegaciju u sastavu: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić – predvodnik delegacije, Ismail ef. Smajlović – direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, Nusret ef. Abdibegović – direktor Uprave za vjerske poslove, Ibrahim ef. Begović – direktor Uprave za obrazovanje i nauku, Zejnil ef. Rebihić – direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove, Mensur Karadža – sekretar Rijaseta i Nihad Halilović – šef protokola dočekao je muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima.

17 11 2017 01 rijaset posjeta hrvatska

Posjeta delegacije Rijaseta je zadnji put, u sličnom sastavu, upriličena prije 11 godina. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je poželio dobrodošlicu gostima iz Rijaseta te je naglasio da posjeta zorno prikazuje brigu o Zajednici u cjelini.

Budući da je posjeta bila radnog karaktera muftija je predstavio zaposlenike Mešihata, a potom i djelovanje zajednice kroz brojne aktivnosti. Istaknuo je vjersko-prosvjetnu djelatnost kao temeljnu zbog njenog značaja u ispunjavanju misije naše zajednice i da su sve ostale aktivnosti podređene podučavanju vjeri. Predvodnik delegacije zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić istaknuo je da su iznesene informacije dobrodošle. Predstavio je i aktivnosti koje se realiziraju na nivou Rijaseta. Nusret ef. Abdibegović direktor Uprave za vjerske poslove kazao je da je pozicija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj pozitivna i povoljna te da oduševljava strukturom i načinom rada na polju vjerskog odgoja i obrazovanja te da u tom kontekstu Uprava stoji na raspolaganju. Naglasio je i da misijska funkcija Zajednice ne smije nikada biti dovedena u pitanje.

Na radnom sastanku je istaknuto da je potrebna mudrost i razumijevanje u donošenju odluka koje se tiču Zajednice imajući u vidu okolnosti i posebnosti. Nakon održanog radnog sastanka, delegacija se uputila u Islamski centar Zagreb gdje je obišla Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića. Direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića i zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani predstavio je rad škole i aktivnosti. Ovom prilikom, učenicama i učenicima trećeg razreda, obratio se zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić naglasivši značaj obrazovanja.

Druženje je završeno ručkom u restoranu Islamske gimnazije kojem su prisustvovali i muftija Ševko ef. Omerbašić, h. Ahmed Ikanović i članovi Mešihata iz Zagreba. Muftija Ševko ef. Omerbašić se obratio prigodnim nasihatom. Na kraju je proučena dova u kojoj su prisutni zamolili Uzvišenog Stvoritelja za svako dobro i Njegovu pomoć u djelovanju.

(www.islamska-zajednica.hr)