A+ A A-

Pretraga pitanja

Nadoknada ramazanskog posta propuštenog zbog trudnoće

Pitanje:

Poštovani, kada je najispravnije ispostiti propuštene dane u ramazanu i da li mora da se isposti dan za danom u kontinuitetu? Također me interesuje, da li trebaju da se naposte propušteni ramazani dok je trajala trudnoća, naprimjer ja sam rodila dvije bebe u kratkom periodu?

 

Odgovor:

Poželjno je napostiti propuštene dane posta mjeseca ramazana do narednog ramazana, ali to nije uvjet ispravnosti napaštanja. Rok za napaštanje nije strogo limitiran, mada je bolje napostiti ih čim prije. Također, nije uvjet da se napaštaju dan za danom. To je prepušteno volji i mogućnostima osobe koja napašta.

Trudnica i dojilja koje se boje za svoje ili zdravlje svoga djeteta, imaju opravdanje da ne poste tokom perioda trudnoće ili dojenja, ali su obavezne napostiti propuštene dane. Prema tome, ako možete, trebate napostiti sve propuštene dane, ili onoliko koliko ste u stanju, a za dane koje ne  možete da napostite trebate primjeniti alternativni propis, a to je fidja. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH