A+ A A-

Ponašanje nepostača tokom ramazanskih dana

Pitanje:

Es-Selamu 'alejkum!

Svi u mojoj okolini znaju da aktivno prakticiram vjeru, ali zbog anksioznosti u toku dana moram piti lijekove pa ne mogu postiti, jer ne smijem piti terapiju za vrijeme ručka, nema efekta.

Mene muči moralna dvojba, da li reći da ne postim (a teško mi je objašnjavati za moj problem sa anksioznosti) ili se praviti da postim (a to nije u skladu sa mojom vjerom). 

Hvala na odgovoru i da vas Allah dž.š. nagradi.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzvišeni Allah je Kur'anskim tekstom dozvolio bolesniku da ne posti. (El-Bekare, 184-185.) S obzirom na to da vi zbog uzimanja terapije ne možete sada postiti, dužni ste napostiti propuštene dane kada to budete u stanju učiniti. Ako budete trajno uzimali terapiju te zbog nje ne bude u mogućnosti napostiti propuštene dane onda trebate dati fidju.

Onaj ko ima opravdan razlog da ne posti, ne treba javno pokazivati da nije postač, nego naprotiv treba se sustezati od javnog konzumiranja hrane, pića i svega ostalog što kvari post. Čak ako bi ga neko ko zna da on ne posti pozvao da javno konzumira hranu ili piće treba taj poziv odbiti uvažavajući osjećanja postača i svetost ramazana. Iz navedenog proizilazi da vi ne trebate javno pokazivati da ne postite, niti imate obavezu da nekom objašnjavate svoje stanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice