Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ljubav prema Poslaniku s.a.v.s.

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Poslanik a.s. je rekao: "Ko voli Allaha nek se pripremi na belaje a ko voli mene nek se pripremi za siromaštvo."
Poslanik a.s.  je rekao jednom ashabu koji mu je rekao da ga voli: "Ponovi to!". On mu je rekao da ga voli,  a Poslanik Muhammed s.a.v.s. odgovara: "Pripremi se za siromaštvo."

Jednoga dana žena Mevlane Rumija, Kerra Hatun požalila se da nema hrane u kući, a hazreti Mevlana ju je tješio riječima:

"Kako je sveta ova kuća. Baš kao kuća našeg poslanika Muhammeda a.s." 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Vaša tvrdnja da su vjernici danas najbogatije osobe u društvu je proizvoljna , bez valjanog terenskog istraživanja koje bi to potvrdilo. Naprotiv, većina vjernika je srednjeg imovinskog stanja ili možda bliže pragu siromaštva nego bogatstva. S druge strane, ne može se povući znak jednakosti između siromaštva i vjerovanja. Mnogi ashabi, bliski saradnici Vjerovjesnika a.s. bili su veoma imućni, poput hazreti Osmana i dr. Kur'an naređuje davanje zekjata, a to obavezu su dužni izvršavati imućni ljudi, a ne siromasi. A riječ je o jednom od glavnih islamskih propisa (rukn islama). Siromaštvo nije islamski ideal, jer siromah ne može pomoći ni sebi ni drugima. To može samo imućan čovjek. Vjerovjesnik a.s. upozorava da stanje siromaštva može  gurati ljude ka kufru. Zato je islamski ideal i zahtjev rad i halal sticanje imovine kako bi vjernik izdržavao sebe i porodicu i drugima pomagao, a ne da zavisi od tuđe pomoći.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH