Logo

Muhammede, a.s, ti si naš najljepši uzor

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis IZ-e Sarajevo – džamija Kralj Fahd – hatib:

Nezim Halilović Muderris - hutba: 32/2017 – 12. rebiu-l-evvel 1439. H. / 01. decembar 2017. god.

MUHAMMEDE, SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM,

TI SI NAŠ NAJLJEPŠI UZOR

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Muhammede, sallallahu alejhi ve sellem, Ti si naš najljepši uzor. Želja mi je da inša-Allah ovom hutbom pobudim naše osjećaje u pogledu slijeđenja sunneta našeg Poslanka, sallallahu alejhi ve sellem, kao najboljeg uzora, kako bi time zaslužili Allahove, dželle še'nuhu, milost i nagradu kojima težimo i nadamo im se.

Ali prije nego bilo šta kažem na zadatu temu želim da vas podsjetim da je Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu prekjuče izreklo konačnu presudu u predmetu „Hrvatskoj šestorki“, koja je osuđena na 111 godina zatvora, potvrdivši pri tome učešće Republike Hrvatske u oružanoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Utvrđeno je da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) uključivao namjeru dominacije Hrvata u tako-zvanoj Herceg-Bosni i da je on bio zajednički cilj čelništva tako-zvane Herceg-Bosne i Republike Hrvatske. Sudsko vijeće je zaključilo da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u općinama na teritoriji tako-zvane samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob i stanje okupacije sa ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine. Ova presuda je od historijskog značaja za našu Domovinu, bez obzira što ima mnogo manjkavosti, među kojima je i to da pomenuta šestorka nije osuđena za zločine u mnogim gradovima, koji na žalost u presudi nisu ni spomenuti i što je prava sramota Stari most u Mostaru je u presudi okarakterisan kao „legitimni vojni cilj“.

U Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, mu'mini imaju najljepši uzor, kao što stoji u 21. ajetu Sure Al-Ahzab:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

Vi u Allahovu Poslaniku (sallallahu alejhi ve sellem) imate najljepši uzor, za onoga koji žudi Allahu i Ahiretu i koji Allaha mnogo spominje.

Prema tome, oni koji žude za susretom sa svojim Gospodarem, koji se raduju Ahiretu i uživanjima na njemu i koji mnogo spominju Allaha, dželle še'nuhu, slijede sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jer je to jedan od načina postizanja Allahovog, subhanehu ve te'ala, zadovoljstva, što bi trebao da bude cilj svih nas.

Da li je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, naš istinski uzor, slijedimo li njegov sunnet i nadamo li se Allahovoj, subhanehu ve te'ala, milosti i nagradi? Kako smo uredili naše živote i da li je islam naš put ili smo sebi uzeli druge puteve za smisao života na dunjaluku?

Hoćemo li se braćo i sestre popraviti i približiti svome Gospodaru i provoditi svoj život u pokornosti Allahu, dželle še’nuhu, i Njegovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem? Zar svojim ponašanjem neki od nas ne izazivaju Allahovu, subhanehu ve te'ala, srdžbu i ne približavaju se džehennemskoj provaliji? Zar neki od nas ne preživljavaju predznake Sudnjeg dana u svojim kućama, komšiluku, poslu itd.? I ima li harama koji u Bosni i Hercegovini nije našao sebi pogodno tlo i ima li koji od njih da ga Bošnjaci nisu kušali?

Bošnjaci nad kojima je počinjen stravičan genocid i koji su od strane zločinaca i njihovih mentora i pomagača bili osuđeni na nestanak ponašaju se kao da se ništa nije desilo i bezbrižno drijemaju, dok neprijatelji naše Domovine nastavljaju sa aktivnostima na putu realizacije davno skrojenih planova i iscrtanih granica!

Kaže Allah, dželle še'nuhu, u 128. ajetu Sure Et-Tevbe:

                لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ

     Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udarati, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.

     Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, su teško padale nevolje koje su snalazile njegove ashabe i ummet i od srca je želio da što prije prihvate put istine.

       On, sallallahu alejhi ve sellem, je Allahovom, dželle še'nuhu, milošću bio veoma blag i milostiv prema svojim ashabima, kao što stoji u 159. ajetu Sure Ali Imran:

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلِيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ

    Samo Allahovom mološću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s' njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega!

                Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, milost prema ashabima je bila veoma važna poslanička karakteristika, koju nalazimo u različitim situacijama, čime je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jačao zajednicu muslimana i samim time ashabe podučavao na koji način će pozivajući u islam plijeniti srca ljudi, te kako će urediti svoje međusobne komunikacije. Zato su se njegovi ashabi natjecali u međusobnoj ljubavi, milosti, darežljivosti i praštanju i štitili su čast drugih muslimana, na isti način kako su štitili svoju čast i čast svoji ukućana.

                Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, za razliku od ostalih Allahovih, dželle še’nuhu, poslanika je bio počašćen sa pet stvari, o kojima on u hadisu koji bilježi imam Buharija, kaže:

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "أُعْطِيتُ خَمْسًا لَمْ يُعْطَهُنَّ أَحَدٌ قَبْلِي نُصِرْتُ بِالرُّعْبِ مَسِيرَةَ شَهْرٍ وَجُعِلَتْ لِيَ الْأَرْضُ مَسْجِدًا وَطَهُورًا فَأَيُّمَا رَجُلٍ مِنْ أُمَّتِي أَدْرَكَتْهُ الصَّلَاةُ فَلْيُصَلِّ وَأُحِلَّتْ لِيَ الْمَغَانِمُ وَلَمْ تَحِلَّ لِأَحَدٍ قَبْلِي وَأُعْطِيتُ الشَّفَاعَةَ وَكَانَ النَّبِيُّ يُبْعَثُ إِلَى قَوْمِهِ خَاصَّةً وَبُعِثْتُ إِلَى النَّاسِ عَامَّة." (بخارى)

Prenosi Džabir ibn Abdullah, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Dato mi je pet stvari, koje nisu date nikome prije mene: Potpomognut sam strahom (neprijatelja od mene) na udaljenosti mjesec dana (hoda). Zemlja mi je data mjestom za sedždu i čistom, pa gdje god nekog čovjeka od moga ummeta zadesi namaz neka klanja! Dozvoljen mi je ratni plijen koji nije bio dozvoljen nikome (od poslanika) prije mene. Dat mi je šefa’at (zalaganje za vjernike). I svi poslanici su slati samo svome narodu, a ja sam poslat svim ljudima!“ (Buharija)

Ovih pet stvari je počast za Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali i za njegov ummet, pa ih ističimo i prenosimo drugima! 

Braćo i sestre, svedimo sami sa sobom račune i zapitajmo se je li nam uistinu  Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, naš uzor i slijedimo li njegov sunnet u svim sferama njegova života! Žudimo li za susretom sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovim šefa'atom na Sudnjem danu? Čeznemo li za njegovim društvom u najvišim džennetima i učimo li našu djecu da ga vole i da im on bude najbolji uzor, a ne da se ugledaju na razvratnike i nevjernike? I sanjamo li Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ili su nam snovi kao i java puni dunjaluka i varljivih dunjalučkih ukrasa?! Sve su to pitanja na koja treba da odgovorimo i da se inša-Allah mijenjamo na bolje, radi našeg dobra na obadva svijeta.

Braćo i sestre, slijedimo sunnet našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i neke nam je on naš najljepši naš!

 Gospodaru, učvrsti nas na putu islama! Učini nas od onih koji iskreno vole Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i slijede njegov sunnet! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji i Egiptu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Oprosti nam grijehe, sakrij naše sramote i primi naša dobra djela! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.