edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Pretraga pitanja

Naklanjavanje namaza propuštenih tokom dana zbog posla

Pitanje:

Selam!

Ujutro klanjam sabah, i odem na posao. Vratim se sa posla u akšamsko vrijeme. Da li ja naklanjavam podnevski i ikindijski farz jedan za drugim? I, ako je tako, da li ja nakon podnevskog farza zikrim pa onda nakon ikindijskog ili nakon oba zikrim jednom. A ukoliko ništa od ovoga nije ispravno, da li mi možete pojasniti kako treba postupati?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Vjernik treba nastojati klanjati namaz u njegovo vrijeme, kako je strogo propisano, i ne pribjegavati naklanjavanju kao pravilu, jer je to izuzetak koji se primjenjuje u nužnoj situaciji. Kod naklanjavanja propušteni namaz treba naklanjati što prije, i klanja se prije obavljanja vaktijje (aktuelnog) namaza. Redoslijed u klanjanju između pet dnevnih namaza i vitra te naklanjavanja propuštenog namaza i namaza čiji je vakat nastupio je obavezan u našem mezhebu, osim ukoliko postoji bojazan da će isteći namasko vrijeme aktuelnog namaza (vaktijje), u tom slučaju prednost ima namaz čije je vrijeme na izmaku, a poslije toga će se naklanjati propušteni namaz. U normalnim okolnostima prvo treba naklanjati propušteni namaz, pa onda namaz čije je vrijeme u toku.

Prema tome, prilikom naklanjavanja, ako vam akšamsko vrijeme nije na izmaku, prvo naklanjate podnevski farz, zatim ikindijski farz i na kraju klanjate akšam namaz.

S obzirom na to da se uglavnom naklanjavaju samo farzovi, a zikr i dova poslije namaza ne spadaju u namaske farzove, oni se neće ni obavljati između namaza koje naklanjavate, nego samo na kraju, tj. kada završite sa naklanjavanjem i obavljanjem aktuelnog namaza.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH