Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Ispravna vaktija

Pitanje:

Selam alejkum!

U velikoj sam nedoumici oko vaktije, dakle vidjela sam da postoje 3 vrste vaktija odnosno uglovi posmatranja za pravljenje vaktija.

Molim vas posavjetujte me koji je najispravniji. Najveća razlika je u sehuru, da ne bih ne daj Bože bila u zabludi i klanjala sabah u krivo vrijeme. Prvi dan sam zapostila po Vašoj sa stranice, drugi dan ugledavši drugu vaktiju po sehurskom vremenu iz te vaktije. Sad sam u dilemi koja je ispravna? Molim vas posavjetujte me, unaprijed hvala i svako dobro u ovim Mubarek danima.

 

Odgovor:

Ve alejkumu selam!

Za Islamsku zajednicu, njene organe i imame postoji samo jedna vaktija, a to je ona koju je uradio i objavio u Takvimu Rijaset Islamske zajednice. To je za nas relevantna i ispravna vaktija. Po njoj muslimani klanjaju, zapaštaju i iftare kod nas više od 50 godina. Ona je utemeljena na valjanim naučnim proračunima i o tome nema potreba više raspravljati. Oni koji poturaju neke "nove vaktije", mimo one Rijasetove, unose nered i smutnju u Zajednicu. Za dodatna pojašnjenja u vezi vaktije možete se obratiti muvekitu Mustafi Sušiću, koji je zadužen za izradu vaktije, odnosno Upravi za vjerske poslove, u čijoj je nadležnosti izrada takvima/vaktije.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH