A+ A A-

Način sjedenja u namazu

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Mene zanima koji su ispravni načini sjedenja u namazu?

 

Odgovor:

Po našem mezhebu muškarac i žena različito sjede u namazu. Oba načina su utemeljena u hadisima. Muškarac sjedi na lijevoj nozi a uspravi desnu, okrečući njene prste prema Kibli, na osnovu kazivanja Va'il ibn Hudžra: „Došao sam u Medinu i rekao sebi da ću pogledati namaz Allahovog Poslanika, a.s. Kada je Poslanik, a.s., sjeo da prouči tešehhud, pružio je svoju lijevu nogu i stavio je lijevu ruku na njeno stegno, a desnu nogu je uspravio.“ (Et-Tirmizi)  Također, od njega se prenosi da je rekao: „Klanjao sam za Vjerovjesnikom, a.s., kada bi on sjeo i učio tešehhud, pružio bi svoju lijevu nogu po zemlji i sjeo na nju.“ (Et-Tahavi)

Abdullah ibn Abdullah ibn Omer kaže: „Vidio sam Abdullah ibn Omera u namazu kako je ukrstio noge, pa sam i ja to uradio. Tada sam bio mlad, pa mi je Abdullah ibn Omer to zabranio i rekao: ’Sunnet je u namazu da uspraviš desnu nogu, a podviješ lijevu.’ Ja sam rekao: I ti ovo radiš? On mi odgovori: ’Moje noge to ne podnose’.“ (El-Buhari)

Žena će primijeniti tzv. et-teverruk tj. sjedit će na lijevom stegnu, stavivši nogu na nogu i izbacivši ih ispod desnog buta, jer je to za nju pristojnije.

Napominjemo da način sjedenja u namazu spada u namaske sunnete i ne utiče na ispravnost namaza.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice