Logo

Obilježeno 500 godina Sultan Selimove džamije

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

29 07 2019 02 akademija stolac

Svečanom akademijom Medžlis IZ-e Stolac obilježio je u petak, 26. jula, 500 godina sultan Selimove džamije.

Obzirom da je tokom polumilenijske historije Careva džamija bila je centar privrednog, društvenog, naučnog vjerskog života u Stocu na akademiji su akcentirani pojedini segmenti općih historijskih mijena, ali i još jednom istaknuti pravci budućeg djelovanja i civilizacijsog istrajavanja na principima dobra, mira, slobode i jednakopravnosti različitih kultura, religija i tradicija. O značaju careve džamije na akademiji su govorili glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjedavajući vijeća ministara Denis Zvizdić i izaslanik reisu-l-uleme IZ u BIH profesor Mustafa ef. Spahić.

29 07 2019 02 akademija stolac 1

Profesor Spahić o Carevoj džamiji govorio je u okvirnom sociološkom kontekstu vjerskih objekata i njihovoj primordijalnoj ulozi u životu pojedinca i zajednice.

Rušenje džamija u Bosni i Hercegovini što je bio slučaj i sa sultan Selimovom džamijom prema ocjeni predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizidća imalo je za cilj zatiranje same supstance Bosne i Hercegovine.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović govoreći o značaju Sultan Selimove džamije i nauku koji je tokom historije isijavao iz nje poručio je da se Stolac i njegov kraj ne mogu zvati ekskluzivnim prostorom samo jednog naroda. On je pozvao Stočane da nastave ljubomorno čuvati svoj rodni zavičaj upravo na toj tradiciji i kulturi.

29 07 2019 02 akademija stolac 2

Tokom programa Svečane akademije generalni direktor BH pošta Mirsad Mujić uručio je prve primjerke poštanske markice FDC koverta i staklene plakete sa fotografijom Careve džamije u Stocu Orhanu Tikveši predsjedniku Medžlisa IZ-e Stolac, premijeru Zvizdiću i ministru unutrašnjih poslova F BiH Aljoši Čampari. Posebne plakete za izuzetne zasluge u obnovi careve džamije, razvoju i unaprijeđenju rada Islamske zajednice Medžlis IZ-e Stolac dodijelio je mostarskom muftiji mr. Salem ef. Dedoviću, muftiji u penziji Seid ef. Smajkiću, bivšim predsjednicima Izvršnog odbora Ameru Medaru, Bekiru Isakoviću, bivšem glavnom imamu Suad ef. Mujakiću i bivšem federalnom ministru kulture Salmiru Kaplanu. U programu svečane akademije tekstove stolačkih pjesnika i pisaca govorio je glumac Alija Aljović, a svečana akademija završena je koncertom duhovne muzike Ansambla sultan Mehmed Fatih pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.