A+ A A-

Ramazanska poruka muftije banjalučkog Nusret ef. Abdibegovića

muftija banjaluka nusret ef abdibegovic

Povodom nastupajućeg mjeseca ramazana 1440. h.g/2019. godine, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović uputio je vjernicima ramazansku poruku koju ovom prilikom prenosimo u cijelosti:

- Draga braćo i cijenjene sestre. Naš Poslanik Muhammed a.s. pred nastupanje mjeseca ramazana govorio je: „O ljudi, prikućio Vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka. Mjesec u kojem je noć Lejletu-l-kadr, vrednija od hiljadu mjeseci. Allah Vam je naredio da njegove dane provodite u ibadetu posta, a noći u dobrovoljnom teravih namazu...“ Post je ibadet, Bogu ugodno djelo, kojim svaki vjernik potvrđuje smisao ovozemnog postojanja, naglašava karakter svoga bića i manifestuje iskrenu čežnju za susret sa Allahom.

Uzvišeni Allah propisuje post i naglašava bogobojaznost kao suštinu i smisao njegovog propisivanja, ali isto tako ističe da post pripada Njemu, zbog činjenice da se posti u Njegovo ime i da će za post posebno nagraditi postače. Zbog takvog pristupa postu, postači se nerijetko oslovljavaju atributom „Božiji ljudi“, ljudi bliski Bogu. Kao takvi, bez obzira gdje bili i živjeli, vjernici bivaju zaogrnuti kupolom Nebeske milosti, Svodom svjetlosne upute koja im daje nadu dok hode zemaljskim prostorom, budi im sjećanje i emociju.

Sjećanje je kod čovjeka uvijek dvojako, ono bliže ili dalje. Bliže, materijalno, traje od rođenja, a dalje, seže iz ezela. Duhovno sjećanje nas vraća u trenutak priznanja duše i prihvatanje Allaha kao njena Gospodara, a materijalno od rođenja podsjeća na početak zemaljskog hoda, uspravljanja, postojanja, i potvrde da je čovjek tu, da jeste i da će biti.

Emocija razvija, jača i budi osjećanje. Riječnikom simbola, emocija poprima ulogu vode, vode kao simbola života. Zato je emocija posestrima vodi. Voda hladi i rashlađuje tijelo, a emocija orošava, osvježava i natapa dušu, koja nije daleko, tu je u nama. A tijelo, tijelo je daleko od Boga, ono pripada zemlji, zavičaju, a duša pripada Bogu, svome Gospodaru. Zato duša bliska Gospodaru naređuje tijelu koje je obuzeto dunjalučkim igrama i zabavama da posti i tako slavi i veliča Allaha. Duša hoće Božiju blizinu, njena punina je u ibadetu, u džematu, u namazu, u slušanju i učenju Kur'ana, u klanjanju teravih namaza, u davanju zekata i sadekatu-l-fitra, u učešću na iftaru. Ona je u radosti ramazanskog posta, ramazanskog džemata, ramazanskog druženja i ramazanskog iftara. Vrijeme posta i hod ka džamiji je hod po utabanoj stazi svetosti u vremenu i prostoru, baš kao što je suzdržavanje od jela i pića približavanje uzvišenom Gospodaru.

Molimo Allaha da nam post ukabuli i u sevap upiše. Molimo Ga da nam blagoslovi ramazansko vrijeme, da nas obaspe ramazanskim blagodatima, da nas učvrsti u vjeri, da nam se smiluje i oprosti nam grijehe. Amin!

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!