Promo banner

A+ A A-

Svečana akademija i promocija maturanata Medrese „Džemaludin ef. Čaušević“ 2018/2019.

  • 0000

U subotu 13. aprila 2019. godine u prepunoj sali Medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ održana je svečana akademija i promocija maturanata 79. generacije maturanata i 24. generacija maturantica Medrese.

U prisustvu roditelja i rodbine, te velikog broja zvanica, vakifa i uglednih gostiju, program je započeo učenjem Kur'ana maturanta hafiza Talhe Tričića, a potom su prisutni poslušali uvodni dio dirljive konferanse koju su čitali maturanti voditelji Amel Koženjić i Sumeja Subašić.

Na samom početku programa direktor Medrese prof. Enes-ef. Ljubijankić je uputio riječi dobrodošlice gostima, roditeljima i vakifima kazavši i nekoliko riječi o specifičnosti ove generacije maturanata.

Ova generacija slobodno se može nazvati i generacijom hafiza jer su tri učenika i jedna učenica iz nje izašli kao vjerni čuvari Allahove knjige.

Ove godine tri razreda izlaze noseći sa sobom znanje i odgoj koje im je Medresa dala u emanet:

IV a – 27 učenika, razrednik prof. Muhamed Makić

IV b – 22 učenice, razrednica prof. Izeta Veladžić

IV c – 21 učenica, razrednica prof. Esma Dizdarević.

Nakon direktora prisutnima se obratio Gradonačelnik Nermin Ogrešević koji je o Medresi najviše rekao svojim primjerom, odnosno time što je svoje dijete upisao u Medresu i što će, kako je rekao, i njegovo drugo dijete pohađati ovu školu, ako Bog da.

U toku programa školski hor je razgalio prisutne izvedbom ilahija.

Prisutnima su se nakon toga obratili i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić ističući Medresu kao jednu od najboljih škola na području Unsko-sanskog kantona, kao i Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić koji je kroz nekoliko kur’anskih ajeta govorio o tome kako učenici Medrese trebaju da se dalje u životu nose s emanetom koji im je ona darovala.

Nakon prozivke učenika ispred reisul-uleme prigodan govor održao je dr. Dževad Hodžić.

Najsvečaniji dio programa bio je uručenje priznanja i poklona odličnim učenicima i učenicama, kojih je ove godine bilo više nego inače, kao i priznanje i poklone učeniku i učenici generacije. Odličnim učenicima poklone je uručio direktor prof. Enes-ef. Ljubijankić, a učenicama muftija Hasan-ef. Makić.

Nakon toga proglašeni su učenik i učenica generacije. Učenik generacije je Fadil Merdić a učenica generacije Nurdžihana Šahinović. Njima je poklone i priznanja uručio dr. Dževad Hodžić.

Našim maturantima želimo da u budućnosti ispune sve svoje želje i ostvare sve svoje snove!