Promo banner

A+ A A-

Hafiska dova učenici Behram-begove medrese Emini Momković

  • 0101

Hafiska dova Emini Momković proučena je u četvrtak 14. marta 2019. godine u džamiji Behram-begove medrese.

Hafiza Momković je učenica četvrtog razreda Behram-begove medrese i 63. hafiz ove škole. Njen muhafiz je Abdullah Kapo, profesor u Medresi, kojem je ona prvi kandidat kojeg je izveo u zvanje hafiza Časnog Kur'ana.

Prisutnima se obratio direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, koji je kazao da su hafiske dove najsvečaniji momenti u ovoj školi jer se tada promoviraju oni koji u svome srcu čuvaju stranice Allahove, dž.š., Knjige.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je čestitao hafizi i njenoj porodici, te je istakao da su ovi događaji i uspjesi hafiza neiscrpna inspiracija koja učvršćuje naše korake na Pravom putu u ovoj našoj lijepoj zemlji.

Izaslanik reisu-l-uleme hafiz Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, mladoj hafizi je uručio diplomu hafiza Kur'ana Časnog, te je u svome obraćanju istakao da trebamo biti radosni i ponosni jer je hafiza Momković naš 408. živući hafiz.

Hafiskoj dovi su prisustvovali Džemal Muslih, predstavnik Svjetske organizacije za hifz, hafizi, imami i gosti iz Zavidovića, glavni imami i direktori ustanova IZ-e, porodica i prijatelji mlade hafize, profesori i učenici Medrese.

Hafiza Emina Momković, kćerka Smaje i Mensihe, rođena je 1999. godine u Zenici. Završila je osnovnu školu u Zavidovićima gdje i živi. Učestvovala je ženskoj hafiskoj mukabeli u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Hafiz je položila 3. januara 2019. godine pred Komisijom za polaganje hifza IZ-e u Bosni i Hercegovini.