Promo banner

A+ A A-

Održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog

  • 0101

U četvrtak 14. marta 2019. godine u Zenici je održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrana su pitanja završnih ispita mektebske nastave i takmičenja vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2018/2019. godini, pripreme za Mubarek Ramazan 1440. h. g., plan aktivnosti u okviru kampanje protiv poroka kocke, pripreme za obilježavanje 7. Maja - Dana džamija, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Sjednici su prisustvovali i savjetnica za Islamsku vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Zenica mr. Emina Grabus i koordinatori Muftijstva za Mrežu mladih, brak, porodicu i ženski aktivizam i saradnju sa NVO, Sumedin ef. Kobilica, Mulaima Omić i Nihad Durmić.

Koordinatori Muftijstva prezentirali su informaciju o aktivnostima odjela Mreže mladih, za brak, porodicu i ženski aktivizam i saradnju sa NVO.

Muftija zenički zatražio je od glavnih imama da se provede ranije donešen zaključak Savjeta u vezi sa formiranjem fondova pri medžlisima za finansiranje rada odjela za Mrežu mladih, brak, porodicu i ženski aktivizam, socijalna pitanja i saradnju sa NVO.

U okviru razmatranja informacije o nastavnom predmetu Islamska vjeronauka, savjetnica mr. Emina Grabus članovima Savjeta prezentirala je informaciju o stanju na području ZE-DO kantona, upoznala je muftiju i članove Savjeta sa zaključcima sa sastanka za savjetnike i koordinatore za Islamsku vjeronauku koji je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta, a pojasnila je i detalje u vezi sa prezentiranjem rezultata evaluacije Nastavnog plana i programa Islamske vjeronauke.

Savjet je donio i zaključak da se do naredne sjednice Savjeta pripreme planovi ramazanskih aktivnosti.

U cilju što bolje pripreme i koordinacije aktivnosti vezanih za borbu protiv kocke usvojen je plan aktivnosti za područje Muftiluka zeničkog.

Također, Savjet je donio zaključak da se izvrše pripreme i sačini plan obilježavanja 7. Maja – Dana džamija na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.