Promo banner

A+ A A-

Muftija sarajevski prisustvovao seminaru sarajevskih imama

12 03 2019 03 seminar sarajevo

Gost redovnog seminara MIZ Sarajevo u srijedu 06. marta 2019. godine bio je uvaženi muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković. Muftija je govorio o izvještajima o radu vjersko-prosvjetnih službi medžlisa na području Muftiluka sarajevskog. Pored toga muftija Ljevaković je ukazao na negativan trend iseljavanja i depopulacije stanovništva kroz smanjenje nataliteta.

Muftija Ljevaković je imamima prezentovao Plan i program aktivnosti u kampanji protiv kockanja i ostalih poroka, koji je Rijaset usvojio za 2019. godinu, koja je u Islamskoj zajednici proglašena Godinom borbe protiv poroka kockanja, te je pozvao sve imame da se uključe u realizaciju ovog Plana, s obzirom da je za suzbijanje ove pošasti potrebna koordinacija svih institucija IZ-ce, ali i ostalih segmenata našeg društva, poput medija i nevladinih organizacija.

Drugi gost seminara sarajevskih imama bio je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović, koji je imamima predstavio rad i djelovanje ovog važnog Ureda, putem kojeg se formiraju različiti fondovi iz kojih IZ-ca pomaže različite kategorije našeg društva, poput studenta, socijalno ugroženih, Udruženja oboljelih i onih koji su u potrebi, a sve iz Fonda Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Također, u okviru radnog dijela seminara, Vjersko-prosvjetna služba MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. Kenanom-ef. Musićem, tematizirala je aktuelne teme poput: rada na doedukaciji imama, unaprjeđenja djelovanja u okviru virtualnog svijeta, djelovanja Mreže mladih, predstojećih mektebskih takmičenja, kao i o drugim aktivnostima iz domena rada VPS-a.

Seminar je održan u prostorijama Studentskog centra IZ-e u BiH na Vrbanjuši, gdje je toplu dobrodošlicu svim gostima izrazilo rukovodstvo ovog prelijepog Centra na čelu sa direktorom dr. Muamerom Tinjakom. Nakon seminara druženje je nastavljeno u restoranu Centra, gdje je upriličen zajednički ručak.