Promo banner

A+ A A-

Međunarodnim naučnim skupom biblioteka Behram-beg obilježava 25 godina rada

  • 0101

Međunarodni naučni skup Stare i rijetke rukopisne knjige gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago, koji je organizovala JU Specijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli, otvoren je u ponedjeljak 17.12.2018. godine. Ovim dvodnevnim naučnim skupom Biblioteka obilježava 25 godina rada.

Naučni skup je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je uručio vakufnamu prof. dr. Omeru Nakičeviću. Dr. Naličević je ovoj biblioteci poklonio 2454 monografske i 1868 serijskih publikacija.

Muftija Fazlović je istakao da se Bosna može ponositi svojim brojnim, i kućnim i javnim, bibliotekama u kojima su se čuvala i u kojima se i danas čuvaju velika svjetska djela i naučna i umjetnička dostignuća.

“Danas, nakon dvadeset i pet godina postojanja ove biblioteke, radosni smo što ona nosi ime Behram-bega, čovjeka čija zavještanja su utemeljila duhovni, obrazovni i kulturni habitus ovog grada. Kao i on svojevremeno, i mi smo u ovom našem vremenu htjeli da priskrbimo riznicu znanja i kulture, duhovnosti i morala, a jedno od takvih stjecišta je i tuzlanska biblioteka Behram-beg. Razvijamo je po uzoru na najbolje i najpoznatije bosanske biblioteke, među kojima je kod nas najpriznatija, te i na istoku i na zapadu najpoznatija Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Trudimo se da u ovoj biblioteci skupimo što više starih djela i rukopisa, kako bismo imali cjelovitija znanja o našoj tradiciji i prošlosti, a kako bismo se na njima napojili i što bolje pripremili za izazove koji su pred nama,” kazao je muftija Fazlović.

Na otvorenju skupa obratio se direktor Admir Muratović koje je govorio o 25 godina rada i djelovanja biblioteke koja je počela sa radom 3. juna 1993. godine uz veliku podršku Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Njeni osnivači su Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Skupština Tuzlanskog kantona, a biblioteka je jedna od šest ustanova IZ u BiH koje djeluju na području Muftiluka tuzlanskog.

Ekrem Tucaković, obrativši se u ime Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, kazao je da su rukopisi bitan segment kulture i most koji spaja generacije.

Tokom dva dana trajanja Međunarodnog skupa, u tri sesije eminentni stručnjaci će izložiti 13 radova o književnim fondovima, sakupljanju i čuvanju starih knjiga, rukopisnim zbirkama, prepisivačkoj djelatnosti, raritetnim rukopisima i knjigama i drugim temama.

Posjetioci imaju priliku pogledati i izložbu rukopisa i starih knjiga gdje su izložene knjige na perzijskom, arapskom i bosanskom jeziku, među kojima je i Đulistan hafiza Sadija Širazija iz 1668. godine.

Međunarodni naučni skup su podržali Muftijstvo tuzlansko, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a medijski pokrovitelji su Media centar IZ u BiH i RTV TK.