Promo banner

A+ A A-

Nekadašnja fabrika Feros u Potočarima uskoro postaje vakuf

  • 0101

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je 11. decembra 2018. godine posjetio Medžlis Islamske zajednice Srebrenica gdje je o radu ovoga medžlisa razgovarao sa glavnim imamom Damir-ef. Peštalićem i predsjednikom IO Faruk-ef. Hasanovićem.

Novi vakuf u Potočarima

Muftija Fazlović je obišao i zemljište i prostor nekadašnje fabrike Feros koji se nalaze neposredno uz Memorijalni centar u Potočarima i za koje je u toku završetak procesa kupovine.

Ovih 35 duluma (18 duluma poljoprivrednog zemljišta i fabrički krug površine 17 duluma), koji će uskoro postati vakuf, od velike su važnosti za sve Bošnjake, a posebno za majke Srebrenice i Bošnjake Podrinja.

Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica podršku su pružili Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo tuzlansko, a kupovinu su pomogli Bošnjaci koji su pokazali veliku svijest o važnosti ovog projekta.

Podrška poduzetnicima u džematu Sućeska

Tokom boravka u Srebrenici, Muftija je posjetio i džemat Sućeska.

Nakon proučenog kelimei-tevhida, koji se svakog jedanaestog uči u Memorijalnom centru u Potočarima i svim džamijama u Srebrenici, Muftija je razgovarao sa imamom džemata Jasmin-ef. Hasićem i džematlijama.

U Sućesci je prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu živjelo 2.800 mještana, a u Genocidu je ubijeno 926 osoba. Ovom džematu pripadaju sela i zaseoci koji su udaljeni i po 25 km od džamije. Nekoliko stotina mještana koji su se vratili i žive ovdje hrabro se bore kako bi svojim porodicama obezbijedili osnovne uslove za život. U tome im pomažu poduzetnici među kojima je i Fikret Hodžić koji je prije tri godine pokrenuo proizvodni pogon i zasad malina „Srebrena malina“ gdje danas zapošljava deset radnika.

Muftija Fazlović je obišao ovaj prozvodni pogon, te je istakao značaj ovakvih projekata koji se pokreću i razvijaju na prostorima kao što je Sućeska, a koje valja snažno podržavati i podsticati njihov dalji razvoj.

Tokom posjete Srebrenici u pratnji muftije Fazlovića bio je rukovodilac Službe za finansijske i ekonomske poslove Muftijstva tuzlanskog Muhamed Bilajac.