Promo banner

A+ A A-

Vojni muftija u radnoj posjeti Agenciji certificiranje halal kvalitete

11 12 2018 04 muftija pasalic posjeta halal

Agenciju za certificiranje halal kvalitete, u petak, 07. decembra 2018. godine, posjetili su Vojni muftija Hadis-efendija Pašalić, glavni imam OS BiH, Nesib-efendija Hadžić, brigadir Emir Kliko, zapovijednik 5. PBR OS BiH. Delegaciju je primio v.d. direktor Agencije, mr. Damir Alihodžić i šef odjela za edukaciju, gospodin Valdet Peštalić.

Na sastanku se razgovaralo o međusobnoj saradnji Agencije i Vojnog muftijstva u poslovima i aktivnostima od zajedničkog interesa. Istaknuto je da se zbog nedavnog incidenta sa svinjskim mesom u goveđim konzervama posebna pažnja mora se posvetiti nabavi i odabiru dobavljača namirnica za vojsku. Posebna pažnja posvećena je pitanju ishrane vojnika i oficira OS BiH koja, u skladu sa pravilnikom o ishrani muslimana u Oružanim snagama BiH treba da ispunjava zahtjeve halal standarda BAS 1049:2010.

Jedna od aktivnosti o kojoj se razgovaralo je mogućnost da se organizira proizvodnja „lunch-paketa“ u skladu sa vojnim normativima i zahtjevima Halal standarda.

Na kraju sastanka v.d. direkor Agencije, mr. Damir Alihodžić je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Vojnog muftijstva te istakao da je Agencija spremna da pruži svu neophodnu pomoć Vojnom muftijstvu i OS BiH u okviru svoje djelatnosti.