A+ A A-

Održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja

02 11 2018 03 sjednica zenica

U četvrtak 01. novembra 2018. godine u Zavidovićima je održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović. 

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2018/2019. godini, priprema za obilježavanje 12. rebiu-l-evvela, informacija o aktivnostima u vezi sa izborima u Islamskoj zajednici, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Konstatovano je da se nastava u mektebima i Islamskoj vjeronauci odvija bez većih poteškoća i u skladu sa propisanim nastavnim planovima i programima.

Savjet je usvojio zaključke kojim su definirane aktivnosti u okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela. Odlučeno je da će centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog biti organizirana u Tešnju, 20. 11. 2018. godine, kada će biti dodijeljeno priznanje ''Hasan ef. Škapur'', za izuzetan doprinos u razvoju islamskih znanosti.

Glavni imami su upoznati sa prijedlogom pravilnika o radu Škole Kur'ana ''Daru-l-Kur'an'', sa analizom upotrebe društvenih mreža od strane imama na području Muftiluka zeničkog, sa uputstvom Uprave za vjerske poslove za mektebska takmičenja, kao i o odredbama Izbornih pravila – prečišćeni tekst i njihovim izmjenama i dopunama.