A+ A A-

Muftija zenički u radnim posjetama Medžlisima IZ Žepče, Zenica i Maglaj

23 10 2018 05 muftija zenicki zepce

U utorak 23.10.2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, sa saradnicima Edinom Kavazovićem i Adnanom Husićem, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Žepče.

Tom prilikom, muftija se susreo sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem i sekretarom Medžlisa g-đom. Amirom Mehmedović. Glavni imam muftiju je upoznao sa stanjem vjerskog života na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče, sa posebnim akcentom na stanje u oblasti mektebske nastave, Vjeronauke, vakufske imovine, rada sa mladima i ženskom populacijom, kao i na značajnije projekte čija je realizacija planirana u narednom periodu.

Muftija zenički zahvalio se glavnom imamu i sekretaru na informacijama o stanju vjerskog života i administrativno-pravnog poslovanja Medžlisa Islamske zajednice Žepče, čestitao na postignutim rezultatima u radu, posebno ističući projekat stipendiranja učenika i studenata i iskorištenost vakufske imovine i kreativnost na promociji mekteba i mektebske nastave.

Također, muftija je zatražio da Medžlis Islamske zajednice Žepče u svom budućem radu posebnu pažnju fokusira na projekte opremanja mektebskih učionica po propisanim standardima, izgradnju imamskih kuća i stanova, kao i na poboljšanje materijalnog statusa imama, a imajući u vidu da je prosjek plata imama na području Medžlisa ispod federalnog prosjeka.

Posjeta Medžlisu IZ Zenica

23 10 2018 05 muftija zenicki zenica

U ponedjeljak 22.10.2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, sa saradnicima, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Tom prilikom, muftija se susreo sa glavnim imamom mr. Jakub ef. Salkicom i sekretarom gosp. Nihadom Durmićem. Glavni imam muftiju je upoznao sa stanjem vjerskog života na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, sa posebnim akcentom na stanje u oblasti mektebske nastave, Vjeronauke, vakufske imovine, rada sa mladima i ženskom populacijom, kao i na značajnije projekte čija je realizacija planirana u narednom periodu.

Muftija zenički izrazio je zadovoljstvo stanjem i postignutim rezultatima u radu na području Medžlisa, ističući posebno izgradnju infrastrukture, projekat jedinstvene i centralizirane članarine, te je zatražio da Medžlis Islamske zajednice Zenica u svom budućem radu posebnu pažnju fokusira na projekte rada sa mladima, prije svega kroz saradnju sa Studentskim centrom u Zenici, na projekat pomoći bolesnim u koordinaciji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, na izgradnju obdaništa, čiji bi osnivač bio Medžlis, kao i na izgradnju sportsko-rekreativnog centra za mlade u zeničkom naselju Bilimišće.

Posjeta Medžlisu IZ Maglaj

23 10 2018 05 muftija zenicki maglaj

U utorak 16.10.2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, sa saradnicima, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Maglaj.

Tom prilikom, muftija se susreo sa glavnim imamom Nevres ef. Hodžićem. Glavni imam muftiju je upoznao sa stanjem vjerskog života na području Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, sa posebnim akcentom na stanje u oblasti mektebske nastave, Vjeronauke, vakufske imovine, kao i na značajnije projekte čija je realizacija planirana u narednom periodu. Kao jedan od značajnijih problema na području Maglaja glavni imam je istakao vraćanje u posjed oduzete vakufske imovine i iseljavanje stanovništva.

Muftija zenički izrazio je zadovoljstvo stanjem i postignutim rezultatima u radu na području Medžlisa, ističući posebno rekonstrukciju i obnovu islamskih objekata, projekat jedinstvene i centralizirane članarine, te zatražio da Izvršni odbor radi na reguliranju imovinsko-pravnih odnosa sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, kao i korištenje objekta Delibegov han.

Nakon sastanka u Medžlisu Islamske zajednice Maglaj, delegacija Muftijstva posjetila je objekat Delibegov han.