Promo banner

A+ A A-

Gacko: Svečano otvorena džamija u Pridvorici

30 07 2018 02 dzamija gacko

U mjestu Pridvorica, u džematu Borač na području općine Gacko uz prisustvo velikog broja građana je svečano otvorena džamija, porušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Džamija u Pridvorici je prvi put porušena 1875. godine, drugi put tokom Drugog svjetskog rata 1942. godine. a posljednji put je srušena tokom agresije na BIH 1992.

Zajedno sa kompleksom oko nje, 2013. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Područje oko džamije potpuno je spaljeno tokom agresije na BiH. Prije rata je ovdje živjelo  više od 5000 stanovnika. Trenutno živi 30 povratnika. U poslijeratnom periodu je obnovljeno 180 povratničkih kuća.

Među brojnim zvanicama iz vjerskog, kulturnog i javnog života svečanom otvorenju džamije u Pridvorici je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On  je  pristunim vjernicima poručio da Bošnjaci gdje god da se nalazili trebaju sa sobom nositi Kur'ansku poruku o vrijednosti i jedinstvu zajednice. Zahvalio se Borčanima koji su dali doprinos da se ova džamija obnovi. Istakao je i značaj dolaska predstavnika pravoslavne crkve.On je kazao i da je svako mjesto vrijedno ako u njemu živi čovjek.  "Ovo mjesto će biti vrijedno ukoliko u njemu budemo zajedno živjeli", poručio je Reisu-l-ulema.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je u svom obraćanju posebno istakao značaj dolaska Reisu-l-uleme i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Ovakva podrška nedostaje i mnogo znači ovom kraju, kazao je, te dodao da je dolazak na ovakva  mjesta odraz naše privrženosti svakom djelu naše zemlje.Burna historija ovog mjesta treba da bude opomena da treba gradit mir među ljudima ovog prostora, poručio je Salem ef. Dedović.

Medžlis Islamske zajednice Gacko obuhvata predratnih šest džemata: Borač, Gacko, Kula Fazlagića, Ključ, Cernica, Havtovac i Gračanica.

Glavni imam MIZ Gacko Sadet ef.  Bilalić je u svome obraćanju istakao da je nakon rata MIZ Gacko ponovo aktiviran i da je uložen maksimalan napor na obnovi infrastrukture i oživljavanju  vjerskog života.

Boračka uvala uz Neretvu bila je značajna kroz historiju. Nekoliko stotina metara od džamije nalazi se pravoslavni hram kneza Lazara. Kraj džamije postavljena je nekropola srednjovjekovnih stećaka.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve paroh Velimir Kovač je rekao da crkva i džamija na Borču koje gledaju jedna u drugu trebaju da budu primjer kako ljudi trebaju gledati jedni u druge. On je poručio da bogomolje treba da budu podstrek obnove života na ovom području.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS je u svom obraćanju pozvao sve one, koji to mogu, da pomognu obnovu svih objekata koji su porušeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i da pomognu obnovu života u bh. entitetu RS.

Građevinski odbor, na čelu s Edhemom Okerićem, uspješno je iznio projekt obnove zajedno s vrijednim i čestitim Borčanima.

Obnova u ratu porušene džamije je koštala 405.000 KM. Kaligrafiju džamije je uradila poznata akademska slikarka Nermina Vehabović-Đulović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da su kroz historiju u nekoliko navrata  barbari ubijali vjernike na ovim prostorima, međutim  vjera se uvijek vraćala. "U BiH će uvijek biti mjesta za ezane i za zvona i za one koji se Boga boje", kazao je Izetbegović.

Džamija u Pridvorici pripada tipu jednoprostornih džamija s natkrivenim sofama i kamenom munarom. Ne zna se tačno kada je džamija izgrađena, ali se prema načinu gradnje može smjestiti u drugu polovinu 19. stoljeća. Karakteristično za ovu džamiju je ulaz u džamijski harem koji je definiran s dva vertikalno položena stećka.

Na području MIZ Gacko je prije rata postojalo šest džamija i jedan mesdžid.  Uz džamiju u Pridvorici četri džamije i mesdžid su obnovljeni u potpunosti. Tako su, među obnovljenim džamijama u Gacku, ona u Kuli Fazlagića, Mehmed-age Zvizdića džamija u samom Gacku, džamija u Ključu i mesdžid u Cernici i džamija u Pridvorici - Borač, a neobnovljene su džamija Hasan-bega Hasanbegović u Avtovcu i džamija u Gračanici.

(Bir.ba)