Logo

"Vjerske zajednice i autoriteti imaju obavezu graditi povjerenje i suživot"

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

05 07 2018 02 posjeta paroh sarajevo

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je u srijedu 4.7.2018. godine posjetio paroha Jadrana Danilovića, arhijerejskog namjesnika sarajevskog u Crkvi svetog Preobraženja u Pofalićima. Cilj posjete je jačanje veza sa lokalnim vjerskim zajednicama i uspostava saradnje na temeljima izgradnje povjerenja i uvažavanja. 

Paroh Danilović je upoznao glavnog imama sa historijatom crkve, redovnim, kao i aktivnostima parohije na humanitarnom planu. U parohiji djeluje javna kuhinja koju koristi 80 korisnika, te koja ima veliku podršku lokalne zajednice i institucija vlasti.

Nadalje, razgovarano je i o aktualnim izazovima vjerskih zajednica i duhovnom stanju vjernika općenito. Istaknuta  je, također, nasušna potreba zajedničkog djelovanja i oslanjanja zajednica jednih na druge u pogledu preventivnog i odgojnog djelovanja naspram devijantnih pojava u društvu. U tome kontekstu je naglašeno kako su potrebni i češći susreti ovakvog karaktera. 

Problematika pojava napada na crkvu je nešto što zabrinjava pravoslavne vjernike u Sarajevu, o čemu su mediji već izvještavali, a što je, također, bila tema razgovora. Glavni imam i paroh oštro su osudili svaki napad na vjernike  i njihove vjerske objekte, uz poruku kako je izuzetno važno da vjerske zajednice podižu nivo svijesti kod svojih vjernika o važnosti zaštite imovine i časti drugih ljudi te njihovih vjerskih institucija i spriječe senzacionalističke izjave o istim, prije svega žalosnim pojavama u našem društvu.

Kao autoriteti vjerskih zajednica na lokalnom nivou glavni imam doc.dr. hfz. Kenan ef. Musić i paroh g. Jadran Danilović zajedno su poručili kako „vjerske zajednice i autoriteti imaju zajedničku obavezu promoviranja dobra i sprječavanja svakog nasilja u ime vjere, čime se širi duh suživota u Bosni i Hercegovini!“

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.