A+ A A-

Iftar i sehur za mlade iz Goražda kod mladih u Zenici

  • IMG_7596IMG_7596

U petak, 25. maja 2018. godine, članovi i aktivisti Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde, uspješni polaznici Ciklusa predavanja za mlade ''Islamske teme 2017/18'', učenici Mješovite srednje škole ''Enver Pozderović'' i Srednje tehničke škole ''Hasib Hadžović'' iz Goražda, zajedno sa svojim profesorima islamske vjeronauke, bili su gosti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice u Zenici. Tu su zajedno ispratili deseti i dočekali jedanaesti dan ramazana, zajedno iftarili i sehurili. Mladi iz Goražda su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima grada Zenice i da se druže sa mladima iz ovog grada. Goste iz Goražda iftarom i sehurom su počastili mr. Jakub-ef. Salkica – glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih ovog medžlisa. Oni su  iskazali veliko gostoprimstvo i još jedanput dokazali da aktivno rade na povezivanju mladih iz različitih gradova i uspostavljanju dobre saradnje između njih.  

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica okuplja mlade sa područja Medžlisa Islamske zajednice  Zenica, koji kroz zajednička druženja, edukaciju i aktivnosti promovišu vrijednosti islama. Ovo je samo jedna od niza ramazaksih aktivnosti Mreže mladih.

Zajedno sa Kenanon Hodžićem, koordinatorom Mreže mladih, na organizaciji ove aktivnosti posebno vrijedno su radili članovi i aktivisti Mreže mladih Amar, Faris, Mevludin i Samir.

Iako je posjeta trajala relativno kratko, ipak je to bilo dovoljno da se osjeti duh ramazana. Po samom dolasku, upriličena je posjeta novosagrađenoj  džamiji „Bosna“ koja je svečano otvorena  01. jula 2017. godine. Nedaleko od džamije u jednom poznatih zeničkih restorana mladi iz oba grada zajedno su iftarili. Nakon iftara, grupa se uputila ka Sultan Ahmedovoj džamiji, u narodu poznatija kao Čaršijska, gdje je u ugodnom ambijentu klanjala akšam, jaciju i teravih-namaz.

Sultan Ahmedova džamija, najstarija je zenička džamija i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija iz 16. vijeka, koja je kroz historiju pretrpjela velika razaranja, do danas je sačuvala autentičan izgled. Džamija je u potpunosti stradala 1697. godine za vrijeme poznatog pohoda Eugena Savojskog u Bosnu i Hercegovinu, a godine 1703. po naredbi sultana Ahmeda III, po kome je i dobila ime, ponovo je sagrađena na temeljima stare. Razorne poplave 1869. godine ponovo su je u potpunosti uništile, a obnovljena je iste godine o čemu svjedoči i hronogram iznad ulaznih vrata džamije. Ova džamija je za sve vrijeme svoga postojanja u Zenici imala veoma značajnu prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu.

Poslije teravih-namaza mladi su nastavili druženje na Staroj čaršiji u Zenici, na kojoj je te večeri upriličen kulturno-zabavni program u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka ''Preporod'' Zenica.  Tu se na prepunim ulicama najbolje osjetila sva draž  i spokoj koju donose tople ramazanske noći u Zenici. Oduševljenja među učesnicima nije manjkalo.

Eldin Ćurovac, učenik Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ kaže: „Ramazanski dani u srce svakog muslimana svakako da donesu posebnu draž i emociju, međutim ovoga puta imali smo priliku da to osjetimo potupuno drugačije na zeničkim ulicama. Atmosfera koja tamo vlada i koju smo mi osjetili prilikom posjete Zenici rijetko gdje se može doživjeti. Zaista je prelijepo iskustvo provesti jednu ramazansku noć u Zenici, iftariti, posjetiti prelijepe džamije, klanjati i družiti se sa Zeničanima. Jedno prelijepo iskustvo koje bi svakako bilo lijepo ponoviti.“

I na Ajlu Srnu, polaznicu ciklusa predavanja za mlade „Islamske teme“,  ova posjeta je ostavila jak utisak: „Prelijepo iskustvo koje Zenicu, te večeri učinila šarenom i interesantnom. Predivna, opuštena noć uz još divnije ljude,a naravno i hranu,natjerala me da želim ponoviti ovakvo nešto još jedanput. Neizostavni dio su svakako bile i džamije koje smo posjetili. Svaka u nekom drugom stilu i dekoracijama me je na svoj način ostavila bez daha.“

Ciklus predavanja za mlade ''Islamske teme'' već niz godina održava se u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Medžlisa Islamske zajednice Goražde. Učesnici su učenici drugih i trećih razreda srednjih škola iz Goražda. Predavači su nastavnici i profesori islamske vjeronauke, imami Medžlisa Islamske zajednice Goražde i muftija goraždanski. Predavanja su obično krajem jedne i početkom druge kalendarske godine, a tretiraju aktuelne teme, te se stoga u naslovu ciklusa, osim ''Islamske teme'', navodi i godina održavanja. Uspješni učesnici ciklusa, pored druženja sa temama i predavačima, međusobnim druženjima i poznanstvima, ciklusom bivaju bogatiji i za zajedničko putovanje i druženje, poput ove posjete Zenici.

Sehur je organizovan u Bijeloj džamiji u Radakovu i mladi su proveli vrijeme u divanhani. Sabah-namaz je klanjan zajedno sa brojnim džematlijama te je imam iskoristio priliku da poslije namaza posebno poselami goste iz Goražda i da se zahvali na dolasku.

Nakon ovako uspješne posjete i zadovoljstva učesnika, želja da se ova saradnja i  druženje nastavi, te da u skorije vrijeme vrijeme zajedničkim snagama realizujemo još više projekata i time doprinesemo našoj zajednici još je veća.

A.U.