Promo banner

A+ A A-

Priznanje i nagrada „Muderris Derviš ef. Spahić“ dodijeljeno glavnom imamu MIZ Maglaj Nevres ef. Hodžiću

17 05 2018 03 priznjane dervis spahic

U subotu 12. maja 2018. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade „Muderris Derviš ef. Spahić“ glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Maglaj Nevres ef. Hodžiću.

Priznanje i nagradu „Muderris Derviš ef. Spahić“ ustanovio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

Muderris Derviš ef. Spahić rođen je 1893. godine u Pojsku. Godine 1914. završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu, a nakon završetka Medrese zapošljava se kao imam u džamiji Kahvica u Travniku. Pored spomenute funkcije imama Derviš ef. je bio upravitelj mektebi-ibtidaije kao i predavač vjeronauke u školi u Travniku. Bio je član Vakufsko-mearifskog povjerenstva. Godine 1934. napušta Travnik i osniva Medresu u Pojsku, koja radi do 1947. godine, kada od strane komunističkog režima biva zabranjena. Muderris Derviš ef. Spahić spada u najistaknutije muderrise i alime svoga vremena.

Priznanje i nagradu Nevres ef. Hodžiću uručio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, a svečanosti su prisustvovali i svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

O ovogodišnjem dobitniku priznanja

Nevres ef. Hodžić rođen je 02. 01. 1980. godine u Gračanici. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Student je postdiplomskog studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 1999. do 2003. godine angažiran je kao honorarni imam, hatib i muallim u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Nakon toga bio je vjeroučitelj u OŠ ''Klokotnica'' u Klokotnici, imam u džematima Sjenina i Ahinbašići, Medžlis Islamske zajednice Doboj, a od januara 2010. do augusta 2015. godine bio je imam Vali Recep Yazicioglu džamije u Maglaju. Proglašavan je najboljim muallimom na području Medžlisa Islamske zajednice Doboj (2007. godine) i na području Medžlisa Islamske zajednice Maglaj (2013. godine). Trenutno obavlja dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Maglaj.