A+ A A-

Seminar u Bihaću: Imamski poziv i izazovi savremenih ideologija

  • 11

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ i Bihaćkog muftijstva 24. aprila je u Bihaću održan seminar u sklopu projekta Islamska zajednica u suočenju sa raznim vrstama ideologija, pod nazivom „Imamski poziv i izazovi savremenih ideologija“.

Cilj seminara je upoznati se sa pojavom novih ideologija na prostoru BiH: njihovim osnovnim učenjima, njihovu prisutnosti na terenu, te metodama njihovog djelovanja među mladima. Polaznici seminara bi se upoznali sa djelovanjem NVO sektorom u BiH, s fokusom na organizacije koje u svom djelovanju imaju aktivnosti vjerskog karaktera.

Dr. Hajrudin Hodžić, koordinator Muftijstva bihaćkog za rad sa nevladinim organizacijama je poselamio prisutne, zaželio uspješan rad, te se zahvalio Upravi za vanjske poslove Rijaseta IZ i Bihaćkom muftijstvu koji su podržali ovaj seminar. Na samom početku seminara prisutnima se obratio Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, koji je naglasio značaj seminara.

Doc. dr. Hajrudin Hodžić je govorio na temu „Presjek stanja NVO sektora u BiH - mogućnosti saradnje između Islamske zajednice i nevladinih organizacija“, gdje je istakao važnu ulogu koju NVO sektor ima u javnom životu u BiH, ali i svijetu općenito, kao i na koji način institucije IZ-e u BiH mogu sarađivati sa spomenutim sektorom.

Prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, je kroz tradiciju Muhammeda, a.s., govorio o muslimanskom razumijevanju, te posebno naglasio predaje koje ograničavaju i potpuno neutrališu praksu tekfira kod muslimana, te brojne veoma interesantne predaje koje govore o tome kako su prve generacije muslimana imali senzibilitet prema stvarnim prioritetima i sankcionisanju razjedinjavanja u korijenu.

U sklopu seminara upriličena je prezentacija drugih ideologija, predstavljen koncept njihovih učenja i njihovog prisustva u BiH u vidu nevladinih organizacija.

Aldin ef. Adilović je na kraju seminara veoma nadahnuto govorio o radu sa mladima u džematu, s posebnim akcentom na nastupajući mjesec ramazan i mogućnostima koje nam nudi za rad sa svim kategorijama društva, a posebno sa mladima.

Na kraju seminara je upriličena diskusija o aktuelnim temama koje se tiču teme i doneseni određeni zaključci.