Promo banner

A+ A A-

Izložba fotoportreta „Žene, živo srce Srebrenice“

  • izzss-1izzss-1

Izložba fotoportreta “Žene, živo srce Srebrenice” otvorena je u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u utorak, 10. aprila ove godine.

Fotoportreti obuhvaćeni ovom izložbom snimani su tokom proteklih 18 godina na protestnim šetnjama u Tuzli, koje su organizovale žene Srebrenice tražeći pravdu za ubijene članove svojih porodica.

Izložbu je otvorila Hajra Ćatić, iz Udruženja ”Žene Srebrenice”, koja je istakla da mnoge od žena sa fotografija nisu više među živima. Mnoge od njih su bolesne i ne mogu više dolaziti na proteste. Na ovaj način ostat će trag da se podsjećamo na njih, kazala je Ćatić. I Nura Begović, iz ovog Udruženja, ističe važnost ovih fotoportreta: “Uzet ću primjer majke Zildžić Hanife koja više nije među nama, ali njena fotografija govori koliko je uporna bila u tome da dođe na te proteste. Nije potreban govor, ove fotografije dovoljno govore o svemu, o bolu koji sa sobom nosi svaka ova majka, sestra i supruga,” kazala je Begović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da postoje one istine i vrijednosti koje je nužno pamtiti, a to ćemo postizati ako jedni druge podsjećamo, pozivamo i opominjemo.

„Lijepo su oslovljene, u ovom nazivu, žene Srebrenice: Živo srce Srebrenice. To srce je preživjelo i odoljelo Genocidu, najvećem ljudskom zločinu počinjenom u bilo kojem vremenu, od Habila i Kabila do današnjeg dana. Ovo živo srce je nadvladalo mrak i tamu, teški zulum, i to srce neće nikada umrijeti. Živo srce Srebrenice, naše časne majke i sestre, imaju svoju misiju. One oživljavaju naša srca, naš duh, našu svijest da ne zaboravimo. Nesmijemo zaboraviti. Nema jače poruke od njihove poruke. Ne samo nama ovdje nego cijelom ljudskom rodu. Zahvalni smo majkama Srebrenice na njihovom saburu, istrajnosti, hrabrosti i sasvim vidljivim, realnim dosezima njihove borbe. One su pobjednici, u ime svih nas. Zato moramo biti s njima,“ kazao je muftija Fazlović.

U svome obraćanju prof. Meliha Terzić, dugogodišnja urednica Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja, je kazala da su fotoportreti nastajali dok bi se Srebreničanke okupljale, zajedno s ostalim učesnicima, pred polazak kolone na mirnim ptorestima jedanaestog u mjesecu u Tuzli. Fotoportreti su objavljivani na prvoj unutrašnjoj strani Magazina.

„Ne moramo ni danas ni sutra sagledati pravi značaj ove izložbe. Konačno, samo Uzvišeni Gospodar određuje mjeru stvarnih vrijednosti. Ali, možemo željeti da ovo što smo mi uradile posluži inspirativno. Možda i za istraživački rad koji bi se mogao nasloniti i na ovo što smo mi ostvarili,“ kazala je prof. Terzić.

Fotografije su snimili Mustafa Terzić, Mevludin Hasanović i Ahmet Bajrić, a za Izložbu ih je pripremio Mustafa Terzić.

Organizatori izložbe su Magazin za ženu i porodicu Bosanska Sumejja, Udruženje Sumejja u Bosni i Hercegovini, Udruženje “Žene Srebrenice” Tuzla, Odjel za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Damir-ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica, Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, koordinatorice Odjela za brak i porodicu iz medžlisa Muftijstva tuzlanskog, džematlijke i građani Tuzle.

(www.muftijstvotz.ba)