A+ A A-

Muftija zenički posjetio Medžlis IZ Teslić i Općinu Maglaj

Dvodnevna posjeta Medžlisu IZ Teslić

  • 11

U petak 16. i subotu 17. marta 2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnih imama Medžlisa IZ Zenica i Tešanj mr. Jakub ef. Salkice i mr. Fuad ef. Omerbašića boravio je u dvodnevnoj radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Teslić.          

Tom prilikom, muftija se susreo sa glavnim imamom Sifet ef. Hadžićem i predsjednikom Medžlisa gosp. Šabanom Sivićem.

Nakon susreta sa rukovodstvom Medžlisa, muftija je posjetio džemat Marica, gdje je klanjao džuma-namaz i održao hutbu, u kojoj je, između ostaloga, istakao: ''Vjera je savjet, iskren odnos prema Allahu, dž.š. i prema Poslaniku Muhammedu, a.s. Islam nije vjera isključivosti, islam je vjera koja olakšava i uvažava različitosti. Islam u svome učenju nudi sigurnost i mir i svaki korak muslimana mora biti odgovoran. Musliman se bori za ono što je vrijedno, pozitivno, a ono što je loše on odbacuje''.

Također, u okviru radne posjete Medžlisu IZ Teslić, muftija je prisustvovao šehidskom mevludu za 155 teslićkih šehida, koji se tradicionalno organizira na području ovog Medžlisa.

Ovogodišnji šehidski mevlud upriličen je u centralnom džematu Stenjak-Teslić, poslije podne-namaza.

Šehidskom mevludu prisustvovao je veliki broj džematlija, šehidskih porodica, boraca, komandanata, te predstavnika javnog i političkog života Teslića.

Nakon učenja odlomka iz Kur'ana i mevluda pročitana su imena svih teslićkih šehida a uvodnu riječ, selame i riječi zahvalnosti za dolazak svim prisutnim uputio je glavni imam MIZ Teslić Sifet ef. Hadžić.

Prisutnima su se obratili i glavni imami medžlisa IZ Zenica i Tešanj, kao i ministar civilnih poslova BiH dr. Adil Osmanović.

Muftija zenički u svojoj besjedi ukazao je na važnost čuvanja domovine, jedinstva i međusobnog povjerenja, te posebno istakao značaj vjere i morala u svakodnevnom životu.

Posjeta Općini Maglaj

20 03 2018 03 posjete teslic maglaj 2

U utorak 20. marta 2018. godine muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović posjetio je Općinu Maglaj gdje se susreo sa načelnikom gosp. Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima. Zajedno sa muftijom zeničkim u posjeti Općini Maglaj bili su direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović i glavni imam Medžlisa IZ Maglaj Nevres ef. Hodžić. Prijemu u uredu načelnika prisustvovali su i pomoćnik načelnika za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Fuad Hajrulahović, općinski pravobranilac g-đa. Nermina Botonjić, stručni saradnik za imovinsko-pravne poslove g-đa Sadina Bašić, pravnik Vakufske direkcije gosp. Huso Salihović i sekretar Muftijstva zeničkog gosp. Edin Kavazović.

Muftija zenički zahvalio se načelniku na prijemu, čestitao mu na izboru na dužnost načelnika i iskazao zahvalnost na kooperativnosti i spremnosti na saradnju.

Također, muftija je ukazao na probleme koji opterećuju Islamsku zajednicu na ovom području, od kojih je posebno istaknut problem vakufa ''Podborik'' i ''Vrhpolje''.

Na kraju, načelnik gosp. Mahmutagić i njegovi saradnici zahvalili su se delegaciji Muftiluka zeničkog na posjeti i iskazali spremnost za dalju saradnju.

Muftija zenički pozvao je načelnika i njegove saradnike da zvanično posjete Muftijstvo zeničko.