Promo banner

A+ A A-

Održane skupštine Medžlisa IZ Doboj, Maglaj, Tešanj i Teslić

  • 0101

U subotu 24. i nedjelju 25. februara 2018. godine održane su redovne godišnje skupštine medžlisa Islamske zajednice Doboj, Maglaj, Tešanj i Teslić.

Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice za 2017. godinu sa općim smjernicama za rad u 2018. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2017. godine, završni račun za 2017. godinu i plan prihoda i rashoda za 2018. godinu.

Sjednicama skupština prisustvovao je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

U svojim obraćanjima muftija je čestitao i pohvalio rad izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice, zahvalio se članovima skupština na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo odgovornost u radu svih u medžlisima, glavnog imama, predsjednika i članova izvršnih odbora, delegata skupština, administracije, te članova džematskih odbora i džematlija.

Muftija je istakao da rad medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog karakterišu odgovornost, transparentnost, koordinacija, inventivnost, kreativnost i stručnost kadra, ali da još ima prostora za unaprjeđenje rada, posebno u segmentu mektebske nastave i rada sa mladima.

Muftija je ukazao na probleme koji su prisutni u našim džematima – odlazak mladih i iseljavanje kompletnih porodica, bijela kuga, nezaposlenost, siromaštvo, a posebno je ukazao na veliki broj kladionica, te pošasti droge, nemorala i alkohola.

Muftija je u svom obraćanju zatražio od medžlisa da u narednom periodu rade na otvaranju obdaništa, edukativno-rekreativnih centara, te medrese u Tešnju.

Također, muftija je u svom obraćanju istakao: ''Važno nam je da čuvamo autonomiju Islamske zajednice, da čuvamo stečenu slobodu, da budemo otvoreni prema svim Bošnjacima i da se čuvamo isključivosti''.

U svečanom dijelu sjednica Odlukom Savjeta Muftijstva zeničkog dodijeljena su priznanja medžlisa najboljim predsjednicima džematskih odbora i najboljim muallimima za proteklu mektebsku godinu (Haris ef. Bečić, Medžlis IZ Doboj, mr. Ismet ef. Burajić, Medžlis IZ Maglaj, hfz. mr. Nermin ef. Ibrahimović, Medžlis IZ Tešanj i Džemail ef. Hodžić, Medžlis IZ Teslić), te priznanja Muftijstva zeničkog za doprinos u radu skupština medžlisa Islamske zajednice predsjedavajućim skupština (Haris ef. Hasičić – Doboj, Alaudin Efendić – Maglaj, Semir Sejdinović i Mustafa ef. Balić – Tešanj i Munib Elkazović - Teslić).

Također, nakon sjednice skupštine MIZ Maglaj dodijeljeno je priznanje ''Merjema Salkić'' najboljem polazniku mekteba na području MIZ Maglaj. Ovo priznanje je na prijedlog muftije zeničkog nazvano po polaznici mekteba koja je stradala u prošlogodišnjoj saobraćajnoj nesreći prilikom povratka iz mekteba.

Na osnovu Odluke Savjeta Muftijstva sjednicama skupština prisustvovali su svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.