Promo banner

A+ A A-

Muftija zenički prisustvovao skupštinama medžlisa IZ Zavidovići i Žepče

  • 11

U subotu 10. februara 2018. godine održane su redovne godišnje skupštine medžlisa Islamske zajednice Zavidovići i Žepče.

Na sjednicama skupština usvojeni su godišnji izvještaji o radu izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice za 2017. godinu sa općim smjernicama za rad u 2018. godini. Također, članovi skupština su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2017. godine, završni račun za 2017. godinu i plan prihoda i rashoda za 2018. godinu.

Sjednicama skupština prisustvovao je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

U svojim obraćanjima muftija je čestitao i pohvalio rad izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice, zahvalio se članovima skupština na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo odgovornost u radu svih u medžlisima, glavnog imama, predsjednika i članova izvršnih odbora, delegata skupština, administracije, te članova džematskih odbora i džematlija.

Muftija je istakao da rad medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog karakterišu odgovornost, transparentnost, koordinacija, funkcionalnost, kreativnost i stručnost kadra, ali da još ima prostora za unaprijeđenje rada, posebno u segmentu mektebske nastave.

Također, muftija je istakao da Islamska zajednica želi čuti glas muslimana, ali i traži da muslimani čuju poruke i glas Islamske zajednice, jer je to Kur'anski imperativ.

Muftija je naglasio da moramo svi zajedno raditi na odgoju muslimana da budu odgovorni u svojim poslovima, te da u džamijama ne možemo rješavati politička pitanja, jer za to postoje institucije države.

Muftija je u svom obraćanju uputio i nekoliko smjernica i prijedloga za unaprjeđenje rada medžlisa Islamske zajednice.

U svečanom dijelu sjednica Odlukom Savjeta Muftijstva zeničkog dodijeljena su priznanja medžlisa najboljim predsjednicima džematskih odbora (Mufid Osmanović – Zavidovići, Ašir Avdić – Žepče), najboljim muallimima za proteklu mektebsku godinu (Emir ef. Bečić - Zavidovići, hfz. Ahmed ef. Muhamed – Žepče), te priznanja Muftijstva zeničkog za doprinos u radu skupština medžlisa Islamske zajednice predsjedavajućim skupština (Haris Dohranović – Zavidovići, Muhamed Morankić – Žepče).

Na osnovu Odluke Savjeta Muftijstva sjednicama skupština prisustvovali su svi glavni imami i sekretar Muftijstva zeničkog.