A+ A A-

Seminar za imame Muftiluka zeničkog na temu „Primjenjivanje, prakticiranje i objašnjavanje Kur'ana danas“

  • 0101

U periodu od 18. do 24. januara 2018. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Zavidovićima, Tešnju i Zenici realiziran je osmi ciklus stručnih seminara za imame Muftiluka zeničkog, na kojima je predavač bio Zijad Ljevaković, bivši direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Seminarima u Zavidovićima, Tešnju i Zenici nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama, profesor Zijad Ljevaković imamima je predstavio temu ''Primjenjivanje, prakticiranje i objašnjavanje Kur'ana danas'', u okviru koje je, između ostaloga, istakao: U objašnjavanju Kur’ana nužno bi bilo obratiti pažnju na: izvore - Kur,an, hadis i tradiciju uopće, praksu od 1400 godina života i prakticiranje islama u proteklih četrnaest stoljeća do našeg vremena, te način na koji današnje generacije muslimana žive islam.

Kada se govori o izvorima od početka objave uočljivo je različito razumijevanje osnovnog teksta Kur,ana i hadisa. Različiti pravci u vjerovanju (sekte), kao i pravni pravci (mezhebi) bili su mogući jedino ako se različito razumije osnovni tekst i ako se iz njega mogu izvući  različita značenja .

Iz tradicije je važno sagledati kako se u kojem vremenu praktikovao islam. Od samih početaka objašnjavanja Kur’ana vidimo različita značenja pojedinih izraza kod samih ashaba. Tefsiri pokazuju razilaženje ashaba oko izraza i značenja. Ova razilaženja traju do danas. Zbog toga se u pristupu Kur’ana ne može biti isključiv oko značenja ili sužavati značenja i svoditi ih na mogućnosti koje odgovaraju uskim grupama ili sektaškoj orijentaciji.

Uvjeren sam da se u ovom vremenu parcijalizacija islama nekima čini boljim rješenjem od isticanja univerzalnih vrijednosti njegovog učenja. Pitanje je čemu će se muslimani okrenuti, univerzalnom ili posebnom, pogotovo što univerzalne vrijednosti islama ne proturječe ničemu što današnja civilizacija i način života traže.''

Na kraju, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović zahvalio se profesoru Ljevakoviću i imamima, ističući da su u radu imama, između ostalog, važni odgovornost, povjerenje i cjeloživotna doedukacija, te da imami u svojim stavovima ne smiju biti isključivi.