Promo banner

A+ A A-

Na Večeri Kur'ana u Tuzli prof. Zijad-ef. Ljevakoviću uručeno ”Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka”

03 01 2017 01 vecer kur ana tuzla

Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizovao je 31. decembra 2017. godine 12. po redu Večer Kur'ana u džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli.

Kur'an su učili: hafiz Ahmed Avdibašić, Muradif Hodžić, Ahmed-ef. Memić, Sejid-ef. Strika, hfz. Harun-ef. Efendić, Davud Doan i hfz. Ismail Kaya iz Turske.

Večeri Kur'ana u Tuzli prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković, direktor Uprave za administartivne i pravne poslove Rijaseta IZ-e u BiH Ismail-ef. Smajlović, pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac, profesori Behram-begove medrese, hafizi imam i brojne džematlije iz Tuzle i drugih gradova.

Prisutnima se obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, a predavanje je održao prof. Zijad-ef. Ljevaković.

Već devetu godinu Medžlis IZ-e Tuzla dodjeljuje ”Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka”. Odbor za dodjelu priznanja u sastavu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović (predsjednik), pomoćnik muftije tuzlanskog Sead-ef. Seljubac (član), glavni imam Medžlisa IZ-e Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović (član) i imam Džamije ”Kralj Abdulah” hafiz Edin-ef. Peštalić (član), odlučio je da se ovogodišnje priznanje dodijeli prof. Zijad-ef. Ljevakoviću.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je uručio priznanje prof. Zijad-ef. Ljevakoviću, a predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahića je uručio novčanu nagradu.

Zijad-ef. Ljevaković je rođen 1952. godine u Trepču, općina Tešanj, gdje 1967. godine završava osnovnu školu. Svršenikom Gazi Husrev-begove medrese postaje školske 1971/1972. godine. Diplomirao je 1977. godine na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije na Univerzitetu Kar Junus u Bengaziju. U periodu od 1980. pa do 1987. godine obavljao je poslove vjersko-prosvjetnog referenta u Prijedoru, Travniku i Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Bio je član Rijaseta Islamske zajednice, član predsjedništva Udruženja Ilmijje u tri saziva, a u dva saziva potpredsjednik Udruženja. Ratne godine proveo je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojoj mu je dodijeljen čin pukovnika. Dobitnik je ratnog priznanja „Srebreni štit“ za izrazite zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine. U Gazi Husrev-begovoj medresi je radio kao profesor tefsira i ahlaka, a na njezinom čelu, na poziciji direktora bio je u periodu od 1999. do 2015. godine.

Autor je udžbenika iz tefsira za treći i četvrti razred medrese, te priređivač Izbora tekstova iz ahlaka za drugi razred medrese. Objavio je više stručnih radova iz tefsira i drugih islamskih nauka u glasilima Islamske zajednice. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih konferencija, tribina i okruglih stolova.

(www.muftijstvotz.ba)