A+ A A-

Muftijstvo tuzlansko: Velika šteta na džamijama u Priluku, Tuholju i Treštenici

  • 0101

Bakarni lim na velikoj kupoli džamije u Priluku, Medžlis Islamske zajednice Živinice, je 11. decembra, usljed jakog udara vjetra, poptpuno uništen. Nastala šteta na krovu ove džamije se procjenjuje na oko 50.000 KM. Drugih oštećenja džamije nije bilo.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je 13. decembra sa svojim saradnicima posjetio džamiju u Priluku. Nakon obilaska džamije, muftija Vahid-ef. Fazlović, pomoćnik muftije Muamer Zukić, glavni imam MIZ Živinice Sedin-ef. Karić, imam džemata Azaudin-ef. Sakić i džematlije su razgovarali o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se šteta što prije sanirala. Očekuje se da će već sutra početi prvi radovi na popravci krova džamije u Priluku.

I drvena džamija u Tuholju, Medžlis Islamske zajednice Kladanj, je 11. decembra oštećena usljed jakog udara vjetra. Džamija je sagrađena u 18. stoljeću i sva je od drveta. Da bi se zaštitila od vlage tokom 1970-ih godina je na krov od šindre i munaru stavljen pocinčani lim. Vjetar je lim sa jedne strane krova džamije potpuno uništio, čime je pričinjena velika šteta.

Džematlije su, zajedno sa službama Općine Kladanj, privremeno pokrili džamiju kako ne bi došlo do prokišnjavanja i još većih oštećenja. Popravka krova koštat će oko 8.000 KM s obzirom da se radi o veoma staroj džamiji i svi radovi na njoj su veoma složeni. Stara drvena džamija sa haremom u Tuholju je u februaru 2016. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te su o nastaloj šteti obaviještene i nadležne institucije.

Krov džamije u Treštenici, Medžlis Islamske zajednice Banovići, je usljed jakog vjetra oštećen, a za njegovu popravku će biti potrebno oko 8.000 KM.

Manja oštećenja su primijećena i na drugim džamijama i vakufskim objektima na području Muftiluka tuzlanskog.

(www.muftijstvotz.ba