A+ A A-

Održan zajednički seminar za imame s područja Muftiluka sarajevskog

  • 0101

Jučer je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održan radni seminar imama s područja Muftiluka sarajevskog. Ovaj redovni seminar imama, koji se organizira krajem tekuće godine, poklapa se s mjesecom rebiu-l-evvelom, u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.. Stoga je upravo ovaj mjesec bio povod da se govori o prirodi imamskog poziva, o časnoj ali izuzetno odgovornoj misiji imama, te o vezi onoga što imami rade s našim Pejgamberom Muhammedom a.s..

Seminar je otvorio sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković svojim izlaganjem. Čestitajući imamima na čestitom radu i značajnim rezultatima, muftija je pozvao imame na ozbiljnost i krajnju odgovornost u imamskom poslu, koji je u ovom vremenu izuzetno zahtjevan i težak.

Poslije se imamima obratio prof. dr. Hilmo Neimarlija, govoreći na temu Imam – odgovornost i obaveza. Profesor Neimarlija je istakao značaj imamskog poziva ali i težinu odgovornosti, naglasivši da odgovornost može biti i u nijetu ali i u posljedicama. U svom govoru usporedio je zadaću imama s poslom hirurga koji sa skalperom u ruci operiše bolesne ljude. Tim primjerom prof. Neimarlija je upozorio imame na težinu njihove riječi, koja može donijeti ozdravljenje čovjeku ali i pogoršanje ili pak u konačnici i smrt.

U drugom dijelu seminara obratili su se još dva profesora s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Mustafa Hasani i dr. Almir Fatić.

Prof. Mustafa Hasani govorio je na temu Imam – kontinuitet i tradicija. U svom izlaganju prof. Hasani pokazao je cijeli lanac učenih ljudi koji kreće od Muhammeda a.s., zatim preko Ebu Bekra i drugih istaknutih ashaba a kasnije i vodećih alima u muslimanskom svijetu, pa sve do Hasana Kafije Pruščaka i naših bošnjačkih imama. Prof. Hasani je pozvao imame na čuvanje te tradicije i naslijeđa. Formiranje jasne svijest o svim tim našim alimim i imamima, koji su prije nas čuvali džemate i prenosili poruku islama, zapravo je čuvanje našeg kolektivnog identiteta i čiste islamske tradicije, zaključio je prof. Hasani.

Profesor Almir Fatić je govorio na temu Imam – perspektive i izazovi. Prof. Fatić je također naglasio važnost i ulogu imama u našem narodu te na osnovu postavljene teme upozorio imame na brojne izazove, teškoće i probleme pred kojima se nalazi čovjek u savremenim svijetu.

Moderator seminara bio je dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje.

(www.muftijstvosarajevsko.ba)