A+ A A-

Refik-ef. Delić novi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic

  • 0101

U srijedu, 6. decembra, mostarski muftija mr. Salem –ef. Dedović boravio je sa saradnicima u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic, gdje se susreo sa predsjednikom Medžlisa dr. Emirom Duranovićem, sabornikom Hamom Maslešom i prisustvovao radnom sastanku imama.

U radnoj posjeti su pored muftije bili i direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid –ef. Tulek i pomoćnik muftije za vjerske poslove Ilham –ef. Puce.

U prvom dijelu sastanka izvještaj o radu prezentovao je v.d. glavni imam Redžo –ef. Muhibić. Zatim se prisutnim obratio muftija mostarski koji je govorio o organizaciji vjerskog života, aktuelnoj društvenoj situaciji, kao i izazovima sa kojima se susreće Islamska zajednica.

Muftija je posebnu zahvalnost iskazao dosadašnjem v.d. glavnom imamu Redži –ef. Muhibiću i uručio mu priznanje za nesebičan trud i posvećenost poslovima tokom obavljanja funkcije vršioca dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic, a  Redžo –ef. je također iskazao zahvalnost muftiji i uručio mu prigodan poklon.

Muftija je predstavio novog glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik –ef. Delića, te izrazio uvjerenje da upravo on može uspješno obavljati poslove glavnog imama i istakao da očekuje da će u svom radu imati punu podršku kolega imama.

Refik –ef. je kazao da mu povjerena dužnost predstavlja veliku odgovornost, ali i čast, te da će nastojati predanim radom opravdati ukazano povjerenje.

Refik -ef. Delić rođen je 3.4.1980. godine u Čuhovićima, opština Konjic. Osnovnu školu završio u Konjicu. Završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Nakon završetka medrese, u statusu honorarnog imama radio u Nezir-aginoj džamiji, Medžlis IZ Mostar. Obavljao dužnost hatiba i vjeroučitelja u mjestu Džepi, opština Konjic.

Zatim biva postavljen za imama, hatiba i muallima u Maksumića džamiji, džemat Spiljani. U periodu od 2003. do 2009. radio na organizaciji džemata, koji je do tada djelovao u sklopu džemata Glavičine.

Od 2009. godine obavlja dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Gornje polje. Na toj dužnosti organizovao je različite projekte od značaja za džemat i širu društvenu zajednicu. Oženjen je i otac jednog djeteta.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)