Logo

Mevludske svečanosti na prostoru Muftijstva tuzlanskog: Muftija Fazlović sa džematlijama Ugljevika, prigodne svečanosti u Tuzli, Janji, Banovićima, Srebreniku, Brčkom i Modriči

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

Muftija tuzlanski podijelio radost mevluda sa džematlijama Ugljevika (MIZ Bijeljina)

05 12 2017 03 mevludi tuzla

Povodom dana rođenja Poslanika Muhammeda s.a.v.s., u nedjelju, 3. decembra poslije jacije namaza, u džematu Janjari je održana centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je priustvovao ovoj svečanosti i podijelio radost mevluda sa džematlijama Ugljevika.

U prisustvu velikog broja džematlija iz svih džemata MIZ Bijeljina, mevludski program su izveli imami ovog medžlisa i polaznici mektebske nastave u Janjarima.

Dobrodošlicu gostima i džematlijama poželili su imam džemata Janjari Damir-ef. Čokić i glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić.  Predavanje o Poslaniku, s.a.v.s., govorio je Mensur Husić, profesor u Behram-begovoj medresi.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao važnost zajedništva i njegovog očuvanja. Naglasio je da muslimani, Bošnjaci, svoju snagu crpe iz jedinstva koje dolazi iz naše vjere. Kada god su se muslimani udaljili od vjere, gubili su svoju snagu, te su zbog toga trpjeli razne posljedice.

Nakon mevluda muftija je razgovarao sa džematlijama i imamima ovog dijela Muftiluka tuzlanskog o stanju u njihovim džematima i sredinama u kojima žive. Posebna pažnja posvećena je razgovoru o poteškoćama sa kojima se oni suočavaju, te mogućim rješenjima tih problema.

Tuzla: Mevlud je naš veliki bereket

05 12 2017 03 mevludi tuzla 2

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizirali su u četvrtak 30. novembra u Džamiji Kralj Abdullah u Tuzli centralnu mevludsku svečanost povodom rođendana Muhammeda s.a.v.s..

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, brojni imami i džematlije, a predavanje je održao dr. Zuhdija Adilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

„Mevlud je jedan naš veliki bereket. Posebno to osjećamo mi koji smo ovdje rođeni i koji smo preko mevluda, preko tradicije koja je povezana sa našim osjećanjima i našom praksom, naslijedili ovakav odnos prema Allahu dž.š., njegovoj vjeri i poslaniku Muhammedu a.s. Doista je ovo svijetla noć, a mi smo se u njoj sastali radi zajedničkog ibadeta. Sastali smo se da Allahu dž.š. iz dna duše budemo zahvalni što nam je objavio svoju vjeru i što je to učinio preko našeg dragog i voljenog Poslanika s.a.v.s. Iskoristimo ovaj trenutak, obnovimo naša sjećanja, obnovimo naš ibadet. Molimo Allaha dž.š. na najljepši način, zahvaljujmo mu se. Činimo to onako kako nas je naučio naš Poslanik s.a.v.s.,“ kazao je muftija Fazlović.

Dr. Zuhdija Adilović je, navodeći primjere iz života Poslanika s.a.v.s., istakao da je samo jedan primjer iz njegovog života dovoljan da cijeli svijet vidi kako niti jedna civilizacija nije iznjedrila toliki humanizam, stepen ljudskosti i tolerancije koliko je to svojim djelima pokazao Poslanik s.a.v.s

Glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović je podsjetio na vrijednost donošenja salavata, te je pozvao prisutne da što više čitaju knjige o Muhammedu s.a.v.s. i slijedeći njegove savjete svojim djelima pokažu ljubav prema Poslaniku s.a.v.s.

Učenje Kur'ana, salavati, mevlud, ilahije, kaside i dove činili su dio programa koji su izveli članovi hor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“.

Najmlađi proučili mevlud u Janji

05 12 2017 03 mevludi tuzla 3

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je mevludu u petak 1. decembra u Džedid džamiji u Janji.

Svečanosti je prisustvovao i koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, glavni imami medžlisa Janja i Bijeljina, Omer-ef. Camić i Samir-ef. Camić, imami i brojni džematlije.

Na početku programa prisutne je poselamio i dobrodošlicu iskazao Kemal-ef. Gutić, imam Džedid džamije.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju kazao da se islam najbolje čuva u kući i porodici, i da je džemat skup dobrih porodica. O Poslaniku s.a.v.s. i njegovim osobinama je govorio hafiz Abdullah Kapo. Meludski program, protkan stihovima mevluda, ilahijama, kasidama i recitacijama, pripremili su polaznici mekteba, kao i najmlađi učesnici, djeca iz igraonice „Vildan“ u Janji.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Janja Omer-ef. Camić se zahvalio muallimima i maullimamam koji u mektebima i igraonici brinu o najmlađima ovoga medžlisa. On se zahvalio i roditeljima koji s velikim povjerenjem šalju svoju djecu u mekteb i igraonicu.

Nakon jacije namaza, svečano je otvoren Omladinski centar Medžlisa Islamske zajednice Janja, koji se nalazi pored Džedid džamije.

Mevlud u Islamskom centru u Banovićima 

05 12 2017 03 mevludi tuzla 4

Povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenje Muhammed s.a.v.s., u subotu 2. decembra poslije podne namaza u džamiji Islamskog centra u Banovićima održana je centralna mevludska svečanost.

Mevludu je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i akademik Enver Zerem, zatim Amir-ef. Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, glavni imam Medžlisa IZ-e Banovići Sead-ef. Mrahorović, imami i brojni džematlije.

Mevlud su proučili imami ovog medžlisa, a glavni imam Mrahorović je  u svome obraćanju ukazao na važnost slijeđenja Pejgamberova puta. Amir-ef. Sakić je posebno istakao život Muhammed a.s.  kao život sa mjerom i onim što donosi dobro ljudima, a akademik Zerem je govorio o isprepletanosti vjere i nauke i potrebi da nauka bude oplemenjena moralom, a moral nudi vjera.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju ukazao na potrebu da se što više sjećamo našeg dragog Poslanika s.a.v.s., posebno učeći salavate i slijedeći njegov put. Muftija Fazlović je govorio i o osobinama našeg lijepog Pejgambera čije ime je ispisano na Allahovu prijestolju, te pozivao prisutne da riječi La ilahe illellah Muhammedun resulullah ispišu u svojim srcima, u prijestolju svoga tijela.

Mevludski program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom. Ovih dana će, na području Medžlisa IZ-e Banovići, u svakoj džamiji bit proučen mevlud.

O vrlinama Poslanika s.a.v.s. u Srebreniku

05 12 2017 03 mevludi tuzla 5

Mevlud u Gradskoj džamiji u Srebreniku je proučen u subotu 2. decembra nakon akšam-namaza.

Na početku programa, tokom kojeg su pored učenja mevluda uručene vakufname vakifima, zahvalnice donatorima i svjedodžbe svršenicima hatmi, prisutne je poselamio i dobrodošlicu iskazao Emir-ef. Brašnjić, imam Gradske džamije. Glavni imam ovog medžlisa Refik-ef. Hodžić je naglasio značaj ovakvih okupljanja, čestitajući prisutnima mevlud, a posebno uspjeh onim džematlijama koji su proučili hatmu.

Vahid-ef. Fazlovićm muftija tuzlanski, je u svome obraćanju istakao da mi ovakvim okupljanjima pokazujemo da volimo Allaha dž.š. Šehadet je ono što je naše najvažnije svjetlo, i ono nas uvodi u svako dobro. Ovih dana muslimani pojačano oživljavaju svoju vjeru i čine je jačom. Ona mora biti živa i u našim kućama i u našim mahalama. Ako budemo popravljali sebe, Allah će popraviti naše stanje. Muftija je istakao i važnost morala, te naveo Poslanikove, s.a.v.s., vrline.

Muftija je uručio i vakufname vakifima ovog džemata a to su: Musić Adem i Fatima, Husarić Hamzalija, Fazlić Adis, Hodžić Mehmed i Bašić Hazim i Sadija.

Ovom prilikom prisutnima su se predstavili i svršenici hatmi za odrasle u džematu Centar Srebrenik, njih dvanaest: Bešlagić Atifa, Fazlić Rahima, Huremović Alma, Jašarević Amina, Jašarević Melika, Jašarević Nermina, Jašarević Sabina, Mašić Sejub, Moranjkić Safet, Moranjkić-Mustafić Jasnela, Selimović Aladin i Softić Amela. Njima je svjedodžbe i hedije uručio glavni imam ovog medžlisa Refik-ef. Hodžić, a hedije u ime džemata predsjednik džematskog odbora Centar Srebrenik, gospodin Dževad Šehrić. Hedije su uručene i imamu kao priznanje za vjersko-prosvjetni rad.

Prisutnima se ispred svršenika hatme obratio Safet Moranjkić, kao najstariji od njih, zahvalivši se muftiji Fazloviću za prisustvo ovoj svečanosti, imamu na poučavanju, te je istakao kao je on primjer da se i u starijim godinama može učiti Kur´an.

Zbog adaptacije fasade na džamiji, instaliranja savremenog video nadzora, novog ozvučenja, adaptacije još nekih dijelova enterijera i eksterijera džamije, džemat je dodijelio zahvalnice: Marković d.o.o. Srebrenik, Pekara Magistrala Srebrenik, Nermin Bašić, Gromeks d.o.o Srebrenik, a za doprinos za infrastrukturu u džematu Centar Srebrenik, zahvalnica je uručena općinskom načelniku, gospodinu Nihadu Omeroviću. Njima je zahvalnice uručio predjednik IO Medžlisa IZ-e Srebrenik Abdulah Arifović.

Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Srebrenik, a hor džemata Centar Srebrenik je izvodio ilahije i kolaže salavata.

Pravilan porodični odgoj i čestito potomstvo su naša najveća briga

Medžlisi Islamske zajednice Modriča, Bosanski Šamac i Odžak pripremili su i ove godine program sa velikim brojem sadržaja povodom 12. rebiu-l-evvela, rođendana poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Jedan od sadržaja je i mevludski program za žene koji je 3. decembra održan u modričkom džematu Tarevci. Prisutnima je dobrodošlicu poželio imam džemata Redžo-ef. Mehanović.

Mevludu su prisustvovale džematlijke iz medžlisa Bosanski Šamac, Gradačac, Odžak i Modriča. Program su, zajedno sa muallimom Ševalom Mehanović, pripremile muallime i učenice Behram-begove medrese iz ovih džemata, te polaznice mektebske nastave i džematlijke. Predavanje je održala Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi.

Profesorica Fazlović je govorila o Poslaniku s.a.v.s. kao odgajatelju, navodeći primjere iz njegovog života.

„Brigu za pravilan porodični odgoj i čestito potomstvo treba označiti našom najvećom brigom. Na putu do ovog najvažijeg cilja vodit će nas iskrena vjera u našeg Gospodara Allaha dž.š. i znanje da u Allahovom dž.š. Poslaniku i u njegovoj porodici, u njegovim najboljim drugovima, imamo najljepši uzor,“ kazala je prof. Fazlović.

Glavni imam za medžlise Odžak, Modriča i Bosanski Šamac Safet-ef. Karahmetović, obraćajući se ovom prilikom džematlijkama, je istakao kako su Bošnjakinje, naše vrijedne majke i sestre muslimanke, čuvale našu vjeru na ovim prostorima, družeći se i okupljajući se na različitim sohbetima i mevludima, a posebno brinući o njihovim porodicama. Muhammed s.a.v.s. je gradio moral i moralne vrijednosti pripadnika svoga ummeta, a na tom putu važnu ulogu imale su majke, istakao je Karahmetović.

Muhammed a.s. je naš najbolji uzor 

05 12 2017 03 mevludi tuzla 7

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je u nedjelju 3. decembra mevludu u brčanskom džematu Gornji Rahić.

Dobrodošlicu gostima i svim džematlijama ovog i drugih džemata Medžlisa IZ-e Brčko poželili su imam džemata Salih-ef. Hrnjić i glavni imam ovog medžlisa Mustafa-ef. Gobeljić.

Muftija Fazlović je ovom prilikom kazao da muslimani osjećaju radost svoje vjere, koju nam je pokazao i objasnio naš Poslanik, s.a.v.s. Svaka njegova riječ je lijepa, a svako njegovo djelo je najbolje djelo. Niko prije, a niti poslije njega, nije imao tako lijepe riječi, tako dobra djela. Svojstva i osobine Muhammeda, s.a.v.s., su bile na najvišem stupnju. Njegova narav, njegov moral je ono u što mi trebamo gledati i tome težiti. Muftija je istakao da treba što više učiti salavate i što više čitati o Muhammedu s.a.v.s., a sve što spoznamo da je od njegovog sunneta treba uzeti i primijeniti u životu.

Mensur Husić, profesor u Behram-begovoj medresi, je održao predavanje tokom kojeg je govorio o veličini misije Muhammeda s.a.v.s.

Nakon mevluda u džematu Gornji Rahić muftija Fazlović se susreo sa imamima ovog medžlis. Tokom susreta je razgovarano o životu muslimana i aktivnostima imama u ovom djelu Muftiluka tuzlanskog.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.