Greška
  • [SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galerija/05-12-2017-04-mevlud-zenica is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

A+ A A-

U Zenici održana centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog povodom 12. rebiu-l-evvela

{gallery}galerija/05-12-2017-04-mevlud-zenica{/gallery}

U okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., , u petak, 1. decembra 2017. godine, u Ensar džamiji u Zenici, organizirana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog, pod nazivom ''Muhammed, a.s., ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba''.

Učesnici manifestacije bili su 22 hafiza i glavni imami Muftiluka zeničkog, a program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur'ana pomenutih hafiza, učenje mevluda i ilahija.

Predavanje u okviru manifestacije održao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, a besjedu muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam u svom predavanju, između ostaloga, istakao je činjenicu da je sunnet Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., prisutan u svakodnevnom životu muslimana, da dobra djela mogu pobrisati ružne postupke, kao što veliki prijestupi, očita zabluda i javni grijesi mogu izbrisati dobra djela, citirajući ajet iz sure Muhammed, u kojem je Allah, dž. š. rakao: ''O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku, i ne ništite djela svoja!''

Muftija zenički u svojoj besjedi govorio je o životu i osobinama Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., ističući da slijeđenjem Božijeg Poslanika postižemo spas i uspjeh i na ovom i na Budućem svijetu.

Dvanaesti rebiu-l-evvel obilježen je i na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog različitim programskim sadržajima: večerima Kur'ana, mevludima, promocijama, predavanjima, tribinama, izložbama i dr.