A+ A A-

Mevludske svečanosti u Velikoj Kladuši, Kaknju, Prijedoru i Donjem Vakufu

Velika Kladuša: Centralna mevludska svečanost u džematu Vrnograč

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/04-12-2017-02-mevludi-1

U džamiji u džematu Vrnograč poslije sinoć 02.12.2017.godine  je poslije akšam-namaza održana centralna mevludska svečanost povodom dana rođenja Muhammeda, a. s., koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

Tom prilikom, prigodan program ilahija i mevluda izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša.

Na samom kraju programa mevludsko predavanje održao je muftija bihaćki  Prof. Hasan ef. Makić.

Mevludskoj svečanosti je prisustvovao predsjednik IOM-a Enver Melkić, članovi IOM-a, član sabora Asaf Šehić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Velikoj Kladuši  Mr. Ismet ef. Mustedanagić sa imamima  i veliki broj vjernika.

Prošle godine je Medžlisi svim imamima kupio ahmediju a ove godine je kupljeno džube, tako da  svi  imami imaju službenu uniforma za ovakve zajedničke nastupe.

Kakanj: U džematu Čaršija proučen centralni mevludski program

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/04-12-2017-02-mevludi-2

Povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., a u okviru manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“, koja se već nekoliko godina održava u Medžlisu IZ-e Kakanj, u petak 01.12.2017. godine, poslije jacija namaza upriličen je mevlud.

Bio je to centralni mevlud za područje Medžlisa IZ-e Kakanj.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa a predavanje je održao muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, u džamiji koja je bila ispunjena džematlijama Čaršijske džamije ali i iz svih drugih džemata Medžlisa Kakanj.

Uvodno obraćanje imao je imam džemata Čaršijske džamije koji je poselamio prisutne, zaželio im dobrodošlicu te istakao riječi Poslanika, s.a.v.s, koji kaže: „Poželio sam svoje ahbabe“ aludirajući i na nas danas te rekao: „ Evo nas ja Resulallah. I mi smo poželjeli i volimo tebe. I zato ti mevlud učimo, tvoj put slijedimo i salavate ti šaljemo.“

Program je započeo ašeretom koje je pročio kakanjski karija, Mehmed ef. Delić, a poslije su imami Medžlisa proučili prigodan mevludski program.

Pred obraćanje muftije obratio se glavni imam Medžlisa, mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je poselamio prisutne, čestitao im mevlud te istakao žal što nismo bili ashabi Poslanika, s.a.v.s., ali i radost što smo njegov ummet koji na taj način se svrstavamo u one koji su izražavali ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., učenjem mevluda, ilahija i kasida, kao Hassan ibn Sabit koji je napisao čuvenu Kaside i burda.

Glavni imam je istakao šta nas sve očekuje u toku ovoga mjeseca rebiul-evvela, koji sve sadržaji sa našom omladinom, ženskim aktivizmom, koji će nas sve predavači počastiti svojim predavanjem i tako dalje. Na kraju svoga obračanja glavni imam je najavio muftiju sarajevskog dr. Enes ef. Ljevakovića.

Muftija dr. Ljevaković je u uvodu naglasio da smo mi sretni što smo sljedbenici ummeta Muhammedovog, a.s., te da samo radovanje mevludu-rođenju Muhammeda, a.s., ima svoju vrijednost. Čak će i Ebu Lehebu nešto značiti na Sudnjem danu to što se obradovao kada se rodio Muhammed, a.s., pa je oslobodio svoju robinju,  istakao je muftija.

Muftija je kroz nekoliko primjera istakao da su mu'džize Poslanika, a.s., bile i Kur'an i sunnet  te naglasio da je Poslanik, a.s., i u najtežim situacijama bodrio svoje ashabe da istraju i svojim primjerom im uljevao optimizam mada je često gladovao i bio proganjan, omalovažavan i na raznim drugim iskušenjima.

„U Kur'anu Uzvišeni Allah obećava mu'minima pobjedu i uspjeh. Pa zašto su muslimani danas u cijelom svijetu u podređenom položaju. Zato što svoju vjeru nisu u potpunosti prihvatili. Jer Uzvišeni uspjeh obećava mu'minima, koji vjeruju i rade dobra djela, a ne kaže muslimanima. Zato je ulema rekla: ,Iman bez djela je inat, a djela bez imana je nifak.' Uzvišeni kaže: „Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“  a mi se razjedinjujemo. Bošnjaci su mali narod koji ima najviše stranaka i partija, a to vodi slabosti, cijepanju i problemima. Ako žudimo  onom nivou ashaba moramo slijediti standarde Kur'ana i sunneta kao što su to uradili ashabi.“ Istakao je muftija dr. Ljevaković u svom govoru.

Glavni imam je poslije muftije naglasio da je za sve nas važno da se uključimo u ibadet zajedno sa Allahom i melecima te da što više učimo salavate.

Do kraja programa je proučeno ašere i dova.

Mubarek Rebiu-l-evvel u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/04-12-2017-02-mevludi-3

Čaršijska džamija u Prijedoru, u petak 1. decembra bila je ispunjena do posljedneg mjesta. Hatib na džumi namazu je bio Nusret ef Abdibegović, direktor uprave za vjerske poslove, koji je došao u radnu posjetu Medžlisu Prijedor sa svojim saradnicima Bahrudinom Čolom koji je džumu namaz predvodio u jednom od džemata u medžlisu Prijedor i mr. Mehom Šljivom koji je hatib bio u džematu Čarakovo. Nakon džume namaza u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Prijedor, a na prijedlog boraca i invalida Unsko-sanskog kantona smo proučili tevhid borcu armije RBiH Rahmetli Adilu Bešiću, na godišnjicu njegove pogibije.

Prisutan je bio i muftija bihaćki Hasan ef Makić koji nam je i održao predavanje. Mevlud su proučili članovi mreže mladih medžlisa Prijedor, a na kraju mevluda inspirativnim kazivanjima i vasijetima počastio nas je ponovo Nusret ef. Abdibegović.

U svojim kazivanjima, Nusret ef. se dotakao slobode i nacionalnog dostojanstva kao najvećih vrijednosti jednog naroda koji teži svom biološkom opstanku, te naglasio da je obaveza svakog bošnjaka da radi na tom kako u individualnom smislu tako i u kolektivnom zalaganju.

Nakon jacije namaza, upriličen je i radni sastanak sa kolektivom Imama medžlisa Islamske zajednice Prijedor, gdje je Husein ef. Velić glavni Imam medžlisa Islamske zajednice Prijedor upoznao direktora Uprave i njegove saradnike sa situacijom u medžlisu Prijedor. Zaista svečan dan u medžlisu Prijedor povodom 12. Rebiu-l-evvela, rođenja Poslanika Muhammeda a.s.

Donji Vakuf: Centralna mevludska manifestacija održana u sportskoj dvorani

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/04-12-2017-02-mevludi-4

Bogat program MedžlisaIislamske zajednice Donji Vakuf povodom mjeseca Rebiul- evvela, u kojem je rođen posljednji Allahov poslanik Muhammed a.s., krunisan je centralnom manifestacijom u prepunoj Sportskoj dvorani, koncertom ilahija pod nazivom “Večer ilahija.”

Pored obraćanja domaćina glavnog imama  MIZ Donji Vakuf, Esada ef. Slipca, kao izaslanik muftije travničkog i gost predavač prisutnima obratio se direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, mr. Dževdet ef. Šošić.

Specijalni gosti, Hor Hamza iz Sarajeva, koji su privukli veliku pažnju svih generacija građana Donjeg Vakufa, izveli su fascinantan program, te svojim nastupom poslali poruku da u ovim danima treba da se sjećamo Poslanika alejhisselam slanjem selama i učenjem salavata. Važno je napomenuti da se u dvorani tražilo mjesto više, zainteresiranost građana Donjeg Vakufa, ali i  građana komšijskih gradova je bila zaista velika. Projekat koji je bio usmjeren ka mladima Donjeg Vakufa uspješno su realizirali koordinatori za rad sa mladima Muris ef. Memiš i Ismail ef. Elkaz, uz ogromnu podršku glavnog imama Esada ef. Slipca te muftije travničkog dr. Ahmeda ef. Adilovića.

Nadamo se da ćemo uz Allahovu pomoć u narednom periodu realizirati još sličnih projekata i ostvariti ciljeve koje smo zacrtali.